Масляна в 2020 році

Як же проводжати зиму без старовинного слов’янського свята? Масляна 2020 року тільки своєю назвою вже навіває запах смачних дріжджових млинців. Цілий тиждень рум’яної випічки, а також веселих гулянь очікує на мешканців України в кінці лютого.

Коли буде Масляна в 2020 році

Щоб зрозуміти, коли ж почнуться веселощі, потрібно дізнатися дату свята. Свій початок в 2020 році, Масляна візьме за 8 тижнів до свята Великодня (Воскресіння Ісуса Христа), який припадає на 19 квітня. Відповідно, проводи зими пройдуть з 24 лютого по 1 березня. Понеділок буде першим днем, а Прощена неділя – заключним. Потім підуть довгі сім тижнів Великого посту. Тому треба встигнути нагулятися і вдосталь порадіти.

У 2020 році Масляна починається 24 лютого і закінчиться 1 березня 2020 року.

Найголовніший елемент, без якого Масляна не була б нею, це спалення опудала. На солом’яну бабу, яка символізувала прощання з Зимою, одягали старий одяг. Її спалювали, а в цей час у вогнище скидали старе непотрібне начиння, щоб воно забрало з собою весь негатив з будинків жителів села.

Традиції свята

Масляна вважається давнім язичницьким святом. Люди, поклонялися самій Природі і, приносячи їй дари, просили багатого врожаю, гарної погоди. Весь зимовий тиждень на кухнях не перестає йти жар від печі, готуються млинці. Своєю круглою формою вони подібні до жаркого сонця, довгоочікуваного для народу після суворих холодів. Так слов’яни зустрічали період рівнодення, коли ночі ставали все коротшими.

У той же час, це веселе свято, безперервно триває протягом семи днів гуляння. Численні ярмарки з ароматною випічкою. Кругом тільки й чути веселий, радісний сміх. Свято, яке несе за собою лише посмішки і щастя.

Смачні млинці на свято Малсяної 2020 року

Після появи християнства, Масляна не стала повністю православним святом. На церковний лад вона зветься Сирною седмицею і вважається підготовкою до Великого посту. Перед яким, власне і святкується. Вона дозволяє людині набратися сил для духовного очищення.

Дні масляного тижня

На святі Масляної, у 2020 році можна сміливо похвалитися своїми знаннями: кожен день в масляний тиждень має своє «ім’я»:

Понеділок зветься «Зустріччю». Виходячи з назви, можна зрозуміти – зустрічали Масляну. У цей день починали пекти млинці, з яких перший віддавали бідним людям або залишали на вікні для поминання покійних. Йшла активна підготовка до гулянь – крижані гірки, гойдалки, лавки, намети для ярмарку. І, звичайно ж, установка опудала припадала саме на цей день.

Вівторок – «Загравання». Називається він так тому, що молодь виходила на вулицю і доглядала собі другу половинку, а потім сваталися. Народ починав активність – кататися на санях з гірок та каруселях. Всі кликали до себе в гості на млинці.

Середа – «Лакомка». У середу, за звичаєм, зяті ходили в гості до тещі, яка повинна була їх вдосталь нагодувати млинцями і догодити. Стіл ломився від всяких соусів, варення, джемів тощо. Жителі України в цей день завзято співали веселі пісні та танцювали.

Четвер – «Розгул». Середина Масляної. Всі закінчували хазяйські справи. І гуляння не припинялися до самої пізньої ночі.

П’ятниця – «Тещині вечірки». У п’ятницю навпаки зяті запрошували тещ на млинці. Таким жестом вони показували їм свою повагу і симпатію. Мама нареченої приходила не сама, а з подругами або ж з родичами.

Субота – «посиденьки зовиці». Сьогодні молода наречена запрошувала до себе в будинок на трапезу сестру чоловіка. Також приходило багато подружок.

Неділя – «Проводи Масляної». На завершення свята доводиться Прощена неділя. Всі вибачаються один перед одним за старі образи. І проводжають зиму, спалювали солом’яне опудало. Вдосталь наїдаються млинцями, адже завтра вже Великий піст.

Рецепти приготування млинців

Існує кілька секретів, які допомагають отримати млинці тонкими, пористими і неймовірно ніжними. Адже в тиждень Масляної без них не обійтися.

Ось одні із секретів приготування млинців:

  • Дріжджі роблять млинці «в дірочку». А також надають їм чарівний запах, як у бабусі в дитинстві.
  • Рослинне масло додається відразу в тісто. Можна змастити саму сковороду кулінарним пензликом, але зовсім трохи.
  • Після приготування потрібно промазати ще гарячі млиці вершковим маслом. Тоді вони набудуть ніжного смаку.
  • Для фаршированих млинців роблять тісто без дріжджів.

Одні з популярних рецептів млинчиків на Масляну:

Млинці на молоці:

  • 200 грам борошна;
  • 500 мл молока;
  • 2 курячих яйця;
  • 2 столові ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • 2 ст. л. олії.

Молоко ділять навпіл. Одну половину змішують з усіма інгредієнтами. Іншу вливають у кінці, попередньо розігрівши її, щоб заварити тісто. Всі млинці випікають на розпеченій сковороді.

Млинці на кефірі:

  • 170 грам борошна;
  • 230 мл кефіру;
  • 2 курячих яйця;
  • щіпка солі;
  • 1 ст. л. цукор;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 2 ст. л масла;
  • 230 мл крутого окропу.

Яйця збивають з цукром до пишної маси, додають сіль, кефір. Борошно просівають, змішують з содою і всипають потихеньку в тісто. Перемішати до однорідності. Вливають олію, а потім крутий окріп. Ще раз розмішати. Після — смажити на зручній посуді.

Народні обряди і прикмети

Куди ж у слов’янських народів без звичаїв і традицій. В деяких містах нашої країни, жителі настільки полюбили масничні гуляння, що починають відзначати вже у суботу перед святами. До традицій на Масляну можна віднести дотримання «плану» днів. Ходити один до одного в гості, пригощати млинцями.

Дівчина на Масляну в гарному вбранні

Також, є ще кілька народних обрядів на Масляну:

  • катання з гірок – це обіцяє принести гарний, багатий урожай;
  • пісні і танці;
  • їзда на санях, прикрашених стрічками, навколо села – цим Сонце шанувалося;
  • поминати млинцями покійних;
  • чим більше буде наготовлено випічки та різних начинок, тим раніше прийде весна. Але всі їх потрібно було обов’язково з’їсти;
  • діти майстрували свистульки з глини, а після бігали по селу, наслідуючи птахам;
  • молодята роз’їжджали на каретах, при цьому їм всі говорили наставні побажання.



Create Account



Log In Your Account