Символ прийдешнього року – Щур. Цей гризун буде в захваті від сиру і горіхів, тому салати на Новий 2020 рік обов’язково повинні включати ці інгредієнти. Нижче зібрані самі апетитні варіанти таких закусок від ситних і поживних до легких і дієтичних.
Новорічний салат «Увертюра»
В основі закуски звичні печериці і куряче філе, яким особливу родзинку додають чорнослив і волоські горіхи.
Пропорції необхідних інгредієнтів:
- 200 г відвареного філе курки;
- 200 г вареної моркви;
- 200 г печериць;
- 100 г цибулі;
- 200 г чорносливу;
- 100 г волоських горіхів;
- 200 г тертого сиру;
- 200 г майонезу;
- 200 г сметани;
- 20 г вершкового масла;
- 40 мл рослинного масла;
- сіль, перець.
Рецепт з фото по кроках:
- На суміші рослинного і вершкового масел обсмажити печериці разом з цибулею. Тарілку застелити паперовим рушником і викласти на неї готові гриби, щоб вони охололи, і забрався зайвий жир.
- Морква, м’ясо і чорнослив нарізати однаковими кубиками. Ядра волоських горіхів дрібно порубати ножем.
- Для заправки приготувати соус, змішавши майонез зі сметаною і присмачивши його сіллю з перцем.
- На велику плоску тарілку встановити роз’ємне кільце. В її центр викладати інгредієнти шарами в наступній послідовності: гриби, м’ясо, сухофрукти, моркву і сир. Кожен шар щедро промащувати соусом.
- Зверху страву прикрасити горіхами. Потім, не знімаючи кільця, затягнути плівкою і прибрати на кілька годин в холодильник. Перед подачею кільце і плівку прибрати, прикрасити зеленню.
Закуска «Гриби під шубою»
Красива зелена галявина, під шарами в якій сховалися грибочки, не залишиться недоторканою на тарілці,
Для її приготування слід підготувати:
- 500 г свіжих печериць;
- 200 г відвареної картоплі;
- 4 зварених круто яєць;
- 200 г твердого сиру;
- 200 г маринованих огірків;
- 140 г цибулі;
- 80 г зеленого лука;
- майонез і рослинне масло.
Черговість дій:
- Ріпчастий овоч нашаткувати кубиками, гриби – тонкими слайсами. Потім все обсмажити на сковороді до готовності і дати повністю охолонути.
- Відокремити два жовтки, а інші разом з білками, огірками, картоплею і сиром подрібнити на крупній тертці. Зелений лук не дуже дрібно порубати ножем.
- Збирати закуску слід також шарами: гриби, картопля, зелений лук (трохи залишити для прикраси), огірки, яйця, сир. Між інгредієнтами обов’язково слід робити майонезну сіточку.
- В якості декору в центр розкришити жовтки, а по краях обсипати рубаним зеленим луком.
Крім салатів, ми підготували повне меню на Новий рік 2020 з докладними рецептами.
«Олів’є» з червоною рибою та ікрою
Незвичайні поєднання здатні змінити до невпізнання навіть найвідоміший новорічний салат «Олів’є».
В оновлену версію увійдуть:
- 300 г слабосоленої червоної риби;
- 300 г зеленого консервованого горошку;
- 300 г вареної в мундирі картоплі;
- 300 г маринованих огірків;
- 5 зварених круто яєць;
- 20 г червоної ікри, а також оливки і зелень для прикраси;
- майонез.
Спосіб приготування:
- Картоплю разом з червоною рибою і іншими компонентами подрібнити кубиками. Змішати подрібнені інгредієнти разом з консервованим горошком і заправити майонезом.
- За допомогою кулінарного кільця викласти салат круглою башточкою, зверху прикрасити червоною ікрою і зеленню, а з боків оливками.
«Українські традиції» в новорічному оформленні
Простий набір інгредієнтів можна перетворити не тільки в смачне, але і дуже гарне новорічне частування.

Для цього потрібно:
- 400 г слабосоленої червоної риби;
- 400 г відварених в мундирі картоплин;
- 300 г помідорів;
- 90 г зеленої цибулі;
- сметана, гірчиця й сіль для прикраси;
- гілочки кропу і помідори черрі для декору.
Хід роботи:
- Картоплю і рибу нарізати кубиками, також вчинити і з помідорами, попередньо вибравши насіння, щоб згодом закуска не потекла.
- Цибулю дрібно нашаткувати і змішати з іншими інгредієнтами. У сметану додати трохи гірчиці (за смаком) і цим соусом заправити салат. При необхідності закуску можна підсолити.
- Викласти все на велике плоске блюдо у вигляді кільця, прикрасити гілочками кропу і невеликими помідорками, які будуть імітувати ялинові гілки з іграшками на них.
Новорічні ласощі з кальмарами і горіхами
Святковий стіл – це ще не привід, щоб забути про свою фігуру, адже є закуски, які не заподіють їй шкоди, як, наприклад цей рецепт.
Для приготування потрібно:
- 500 г кальмарів;
- 300 г печериць;
- 2 зварених круто яйця;
- 80 г цибулі;
- 100 г твердого сиру;
- 70 г волоських горіхів;
- 6-12 г часнику;
- натуральний йогурт, олія, сіль і зелень.
Алгоритм дій:
- Закип’ятити воду і протягом 3-4 хвилин проварити в ній очищених від шкірки кальмарів, потім відкинути їх на друшляк і остудити.
- Попередньо подрібнені цибулю і гриби обсмажити до готовності на рослинному маслі. Ядра горіхів трохи підсушити на сухій сковороді і дрібно порубати.
- Яйця і сир натерти на крупній тертці. Йогурт змішати з пропущеним через прес часником. Охолоджених кальмарів нашаткувати тонкою соломкою.
- В одній ємності з’єднати гриби, морепродукти та інші інгредієнти з половиною горіхів, заправити все йогуртом. Перед подачею прикрасити закуску та горіхами і зеленню, що залишилися.
Закуска зі свинячим серцем, яйцями та овочами
Це блюдо неможливо було б уявити на столі в цьому 2020 році, але оскільки свиня вже здає свої позиції, то воно буде вже доречно.

Пропорції продуктів:
- 1 свиняче серце;
- 4 яйця;
- 300 г моркви;
- 200 г цибулі;
- рослинна олія, майонез, сіль, чорний мелений перець, петрушка.
Послідовність приготування:
- Завчасно відварити свиняче серце в підсоленій воді, також зварити круто яйця. Дати цим продуктам повністю охолонути, а потім нарізати дрібними кубиками.
- Очищену моркву нашаткувати соломкою, а цибулю – півкільцями. Овочі до м’якості пасерувати на олії до м’якості. Потім охолодити і з’єднати з іншими інгредієнтами. Заправити все майонезом, посолити-поперчити і прикрасити гілочками петрушки.
«Снігова королева» з крабовими паличками
Нові салати поступово витісняють звичні ласощі, чомусь саме напередодні новорічних свят багато господинь вирішуються на кулінарні експерименти.
Для цього новорічного блюда потрібно:
- 200 г крабових паличок;
- 200 г шинки;
- 200 г плавленого сиру;
- 4 варених яйця;
- 140 г свіжого яблука;
- 120 г майонезу;
- 100 г арахісу;
- сіль, перець.
Покроковий рецепт:
- Білки і жовтки розділити і окремо натерти на середній тертці.
- Шинку і крабові палички подрібнити кубиками, а сир і яблуко на терці. Арахіс обсмажити і подрібнити в чаші блендера. Окремо подрібнені продукти заправити майонезом (крім яблука, горіхів і половини білків).
- В кільце, встановлене на блюдо для подачі, викласти першим шаром плавлений сир, потім жовтки, крабові палички, яблуко, шинку, арахіс, білки з майонезом.
- Зверху посипати білками без майонезу і прибрати на кілька годин в холодильник просочитися. Перед подачею кільце обов’язково зняти.
Закуска з куркою, бринзою і голландським соусом
Цей рецепт сподобається прихильникам правильного харчування, оскільки в ньому немає заправки з купою консервантів, а тільки корисні інгредієнти і домашній соус.

Необхідні продукти:
- 500 г курячих стегон;
- 200 г моркви;
- 100 г зелених оливок;
- 70 г цибулі-порею (можна замінити ріпчастою);
- 150 г бринзи;
- 1 гранат (зерна);
- зелень кропу.
Для голландського соусу знадобляться:
- 2 яйця;
- 80 г розтопленого вершкового масла;
- ½ Лимона (сік);
- по 3 г солі, цукру і червоного перцю.
Приготування:
- На початку потрібно приготувати заправку. Для цього жовтки змішати з лимонним соком, цукром і сіллю, витримати на паровій бані до загустіння, потім влити розтоплене вершкове масло і вимішати окремо збиті білки. Знову потримати над парою до густої консистенції. В кінці додати перець.
- М’ясо курки і моркву відварити до готовності. З курячих стегон зняти шкірку, а м’ясо розібрати на волокна. Моркву нарізати кружечками. Порей нашаткувати півкільцями і обсмажити.
- М’ясо, оливки, цибулю і моркву змішати, заправити соусом і викласти гіркою на блюдо. Зверху посипати щедрим шаром дрібно натертої бринзи, прикрасити зернами граната і зеленню.
Новорічний салат «Яскрава фантазія»
Безперечно, прикрасить новорічний стіл яскрава і апетитна закуска з наступним інгредієнтним складом.
Інгредієнти:
- 240 г консервованої кукурудзи;
- 250 г моркви по-корейськи;
- 150 г твердого сиру;
- 70 г цибулі;
- 4 варених яйця;
- 300 г запеченої курячої грудки;
- 30 г зеленого кропу;
- 50 г червоного болгарського перцю;
- 50 г свіжого огірка;
- 100 г майонезу;
- 20 г цукру;
- 15 мл оцту;
- 75 мл води.
Як приготувати і прикрасити:
- У рецептурній кількості води розчинити цукор, додати оцет і в цьому розчині на 20 хвилин замаринувати подрібнену кубиками цибулю.
- Сир і яйця подрібнюють за допомогою великої терки, а грудку ріжуть квадратними шматочками.
- Коли всі інгредієнти готові, можна приступати до складання страви. В кільце 17 см діаметром шарами викласти: м’ясо, цибулю, моркву, яйця, кукурудзу, сир. Частину моркви і кукурудзи залишити для декору.
- Після того, як салат відстоїться і просочиться, зверху прикрасити кільцями з моркви, кропу, кукурудзи, огірків і перцю. Рухатися потрібно від країв до центру.
Дієтичний салат з креветками

Морепродукти і море свіжої зелені не зможуть прикувати важким якорем в новорічну ніч до дивана, а подарують ситість і енергію, щоб активно зустріти рік Щура.
Пропорції продуктів:
- 160 г очищених креветок;
- 100 г листя салату;
- 100 г помідорів чері;
- 20 г твердого сиру;
- 20 мл оливкової олії;
- 10 мл соку лимона;
- 40 г свіжого базиліка.
Готуємо наступним чином:
- Креветки відварити і остудити. Листя салату вимити, обсушити і порвати руками. Помідори розрізати навпіл. Сир пропустити через дрібну тертку.
- Для заправки в ступці розтерти оливкову олію з лимонним соком і базиліком.
- На тарілку викласти рвані листя, на них креветки і помідори. Полити зверху соусом і посипати сиром.
Новорічне частування з шинкою і маринованими грибами
Це просте і смачне блюдо, яке швидко приготувати хоч на святковий стіл, хоч для повсякденного меню:
- 100 г шинки;
- 100 г маринованих грибів;
- 2 варених яйця;
- 60 г цибулі;
- 70 г маринованих огірків;
- сметана і майонез в рівних пропорціях для заправки;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- З цибулини зняти лушпиння і нашаткувати її тонкими півкільцями, які на 5 хвилин залити окропом, а потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
- Всі інші інгредієнти нарізати тонкою соломкою, додати до них ніжні після окропу цибульні півкільця, заправити майонезом зі сметаною і перекласти в глибоку тарілку. Перед подачею прикрасити за смаком.
З куркою гриль і сиром
Рум’яна куряча грудка на грилі збереже під золотистою скоринкою всі свої соки і чудово впишеться в багато новорічних салатів.
Для одного з варіантів потрібно:
- 300 г курячої грудинки;
- 150 г кисломолочного сиру;
- 100 г помідорів чері;
- 1 авокадо;
- 1 салатна червона ріпчаста цибулина;
- шпинат і волоські горіхи за смаком;
- 30 мл оливкової олії;
- 15 мл бальзамічного оцту;
- 3-4 г цукру;
- сіль, перець.
Послідовність приготування:
- Приправити курку з усіх сторін сіллю і спеціями, дати їй трохи промаринуватися, а потім обсмажити до готовності на сковороді.
- Авокадо, цибулю і м’ясо нарізати соломкою. Шпинат порвати руками, а черрі розрізати навпіл.
- Для заправки змішати масло, оцет і цукор. Змішати всі складники, полити соусом, а перед подачею додати сир і крупнорубані горіхи.
«Кавказький бранець» з телятиною і баклажанами
Для цієї святкового страви знадобиться небагато інгредієнтів, але їх поєднання нове і незвичайне для багатьох.
На фото така закуска виглядає як домашній торт, а до її складу входять:
- 300 г відвареної яловичини;
- 1 баклажан;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 12-14 г часнику;
- 150 г чорносливу;
- 60 г волоських горіхів;
- 140 г майонезу;
- зелень для прикраси.
Послідовність кулінарних процесів:
- Баклажан очистити від шкірки, подрібнити кубиками, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Потім промити і обсмажити разом з цибулею до готовності.
- Чорнослив і яловичину порізати дрібними кубиками. Горіхи перетворити в крихту, а зелень дрібно порубати.
- В кільце або прозору глибоку салатницю викласти шарами телятину, чорнослив, третину горіхів і баклажани. Всі шари промазати майонезом.
- Дати страві постояти кілька годин у холодильнику, а потім зверху обсипати горіховою крихтою.
З консервованим тунцем і кукурудзою
Таке новорічне частування не тільки порадує смаком, але і дасть організму потужний заряд вітаміну Е, щоб сяяти красою в новому році.
Список необхідних продуктів:
- 200 г консервованого тунця;
- 200 г консервованої кукурудзи;
- 200 г свіжих помідорів;
- 4 варених яйця;
- 80 г цибулі;
- 10 г кропу;
- сметана або йогурт для заправки.
Хід роботи:
- Із консерви злити рідину, а рибу трохи розім’яти виделкою. Яйця, помідори і цибулю нашаткувати соломкою. Зелень дрібно порубати.
- З’єднати всі інгредієнти і заправити сметаною або йогуртом. Для більш пікантного смаку в соус можна додати трохи гірчиці.
Новорічний салат з копченою куркою і ананасами
Ця закуска може зайняти гідне місце на застіллі з приводу зустрічі Нового 2020 року, а охарактеризувати її можна наступними словами: ситно, смачно, соковито і екзотично.
Для приготування слід підготувати:
- 300 г копченого курячого філе;
- 500 г консервованих ананасів;
- 200 г твердого сиру;
- 2 варених яйця;
- 12 г часнику;
- майонез, листя салату.
Приготування:
- Всі інгредієнти подрібнити кубиками і заправити майонезом, змішаним з пропущеним через прес часником.
- Дно страви вистелити вимитим і обсушеним листям салату, зверху гіркою викласти закуску.
Як прикрасити салат до Нового року 2020?
До новорічних салатів пред’являється більше вимог: вони повинні бути не тільки смачні, але і красиві. Ідеально, якщо їх оформлення буде в тематиці наступаючого року. Більшість рецептів з добірки наведено вже з варіантом святкового декору, а ось більш прості варіанти можна прикрасити, скориставшись наступними порадами:
- інгредієнти можна викласти у вигляді кільця, яке з допомогою зелені і декількох яскравих акцентів (зерна кукурудзи або граната) перетворити в різдвяний вінок;
- навіть звичайний оселедець під шубою буде більш святково виглядати, якщо зверху викласти ялинку з гілочок зелені;
- напевно, другий по популярності новорічний дизайн – годинник; цифри і стрілки на салатному циферблаті можна вирізати з чорних маслин, буряка або моркви;
- доречні будуть і нескладні квіти з овочів та яєць; найпростіший варіант – хризантема з ріпчатої цибулі, роблять надрізи і опускають в теплу воду, щоб квітка розкрилася.
Дякуємо Вам, що завітали на цю сторінку і сподіваємося що Ви вибрали для себе один із новорічних салатів для зустрічі Нового 2020 року!