Новорічний стіл 2020 року: що приготувати

Хоча останнім часом наші співгромадяни все частіше воліють зустрічати новорічні свята в ресторанах, а то і зовсім відправляються в подорож, більшість господинь все-таки вважає головним своїм завданням – накрити багатий святковий стіл. І щоб в меню неодмінно були присутні кілька цікавих видів закусок, салати, основне гаряче блюдо і апетитний десерт.

Згідно зі східним календарем, 2020-й рік пройде під заступництвом Білого Металевого Щура. Так що якщо ви хочете домогтися прихильності гризуна і привернути до себе удачу на найближчі 12 місяців, доведеться витримати деякі правила оздоблення приміщення та врахувати особливості меню. Яким повинен бути новорічний стіл 2020 року, як виконати красиву сервіровку і які страви подати, ми вам зараз розповімо.

Концепція новорічного столу

Ретельно продумана естетика сервірування столу і оформлення інтер’єру створює гарний настрій, тому нехтувати цією частиною підготовки до зустрічі Нового року не варто. Оскільки характеристикою тотема майбутнього року є білий метал, то вибираючи білу і сріблясту палітру для прикраси столу і приміщення, ви не помилитеся. А власникам помешкань в стилі хай-тек і зовсім не доведеться докладати особливих зусиль – цей стиль ніби створений для святкування 2020-го року.

Новорічний стіл 2020: сервіровка в металевих відтінках

Для сервірування відмінно підійдуть всі відтінки білої палітри – від жовтуватого в стилі слонової кістки до крижаного з вираженими блакитними нотами. Добре, якщо посуд буде витриманий в такому відтінку і прикрашений сріблястими візерунками – так стіл на Новий рік 2020 буде виглядати ще гармонійніше і нарядно. Покрийте його білосніжною скатертиною, виготовленої з натуральних матеріалів, таких як льон і бавовна. Цього вимагає природне середовище проживання тотемного гризуна.

Щоб почерпнути нові ідеї, як накрити стіл, можна звернутися до “щасливої” щурячої палітри – золотої, синьої та зеленої. Ці насичені відтінки можуть виступити яскравим акцентом сервірування – повторюватися на келихах і малюнку скатертини, свічках і столових приладах, серветках і декорі. А ось коричневий і жовтий кольори в році Щура вважаються несприятливими, тому при складанні декору від цієї колірної гами доведеться відмовитися.

Фото новорічного столу з красивою сервіровкою різною панелі:

Ефектності сервіровці додадуть додаткові декоративні елементи:

  • серветки, скріплені перснями;
  • іменні картки в новорічному стилі;
  • штучні міні-ялинки;
  • декоративні свічки;
  • гілочки натуральної хвої або цілі композиції;
  • текстильні сніговички;
  • новорічні іграшки в прозорих посудинах;
  • сяючі нитяні намиста;
  • міні-фігурки, що символізують рік Щура;
  • блюдця або піалки з зерном і горіхами.

Що стосується меню новорічного столу, то тут теж можна звернутися до психології Білого Металевого гризуна. Щур – тварина всеїдна і не привередлива, але через вроджену запасливість любить, щоб їжі було в надлишку. Тому достаток на святковому столі вкрай вітається, але без екзотики – гризун віддає перевагу простій їжі.

У список “продуктових фаворитів” увійшли:

  • дієтичні сорти м’яса та птиці;
  • сир;
  • злаки і горіхи;
  • свіжі та тушковані овочі;
  • морська риба;
  • апельсини і яблука;
  • яйця.

Апельсини та яблука до новорічного столу

А ось рецепти страв, у складі яких присутня капуста в будь-якому вигляді (квашена, свіжа, консервована), для святкового столу 2020 не підійдуть.

Закуски для новорічної ночі

Присутніх на святковому застіллі гостей починають пригощати, як правило, холодними закусками. Благо, з-за невимогливого щурячого характеру кулінарній фантазії господинь буде де розвернутися. Цікаві ідеї можна втілити на основі звичних нам святкових страв.

Оселедець під шубою по-новому

Яскрава закуска з багатими інгредієнтами виглядає дуже ефектно і має запам’ятовується насиченим смаком.

Для приготування візьміть:

  • 1 великий оселедець;
  • 400 г буряків;
  • 300 г моркви;
  • 200 г картоплі;
  • 200 г філе слабосоленої сьомги;
  • 2 курячих яйця;
  • 400 г жирного майонезу;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • сіль за смаком;
  • 20 г червоної ікри (за бажанням, використовується для прикраси).

Оформити закуску можна на загальному великому блюді або порційно – в прозорих келихах або на плоскій тарілці за допомогою салатного кільця.

Новорічна страва - шуба

Покрокова інструкція:

  • Вимиті овочі відваріть до готовності прямо зі шкіркою. Остудіть, очистіть і натріть на тертці з великими отворами.
  • Відваріть яйця круто. Дайте покипіти їм не менше 10 хвилин і залийте холодною водою – так шкаралупа легше відійде.
  • Очистіть яйця і відокремте білки від жовтків.
  • Білки натріть крупно, а жовтки – на найдрібнішу тертку, буквально в пісок.
  • Оселедець очистіть і видаліть всі кістки, навіть найдрібніші, одночасно нарізаючи філе невеликими кубиками.
  • Слабосолону сьомгу наріжте тонкими короткими смужками.
  • Пучок зеленої цибулі вимийте і порубаєте якомога дрібніше.
  • На плоске блюдо встановіть салатне кільце і всі підготовлені інгредієнти викладіть шарами: половину натертого буряка, смужки сьомги, половину всієї подрібненої моркви, всю картоплю, кубики оселедця, білки яєць, моркву і буряк що залишилися .
  • На кожен шар салату наносите майонезну сіточку або добре змащуйте ложкою.
  • По мірі викладення не забувайте підсолювати продукти за смаком.
  • Верх салату оформіть по периметру зеленою цибулею, центр присипте тертим жовтком і покладіть маленьку ложечку червоної ікри.

Блюдо шуба з червоною ікрою

Гранатовий салат з бринзою

Рецепти салатів в наступаючому 2020 році поповнилися ще однією новинкою, яку неодмінно оцінять прихильники здорового харчування. В заправці немає нелюбимого багатьма майонезу – тільки корисні інгредієнти натурального походження.

Що знадобиться з продуктів:

  • 0,5 кг курячих стегенець;
  • 100 гр консервованих оливок (зеленого кольору);
  • 200 г сирої моркви;
  • 70 г цибулі порею або 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 150 г бринзи;
  • зерна половинки стиглого граната;
  • свіжий кріп.

Компоненти для соусу:

  • 2 сирих курячих яйця;
  • сік, вичавлений з половини лимона;
  • 80 г вершкового масла;
  • 3 г солі;
  • 3 г цукрового піску;
  • червоний перець за смаком.

Опис рецепту:

  • Приготуйте салатну заправку. Сирі жовтки з’єднайте з соком лимона, сіллю і цукром.
  • Помістіть отриману суміш на парову баню і прогрійте до загустіння, не забуваючи помішувати.
  • Поки суміш доходить до кондиції, збийте білки до пишноти і вмішайте їх в яєчно-лимонну суміш. Туди ж додайте розтоплене вершкове масло.
  • Дочекайтеся загустіння суміші на пару і по закінченню готування поперчіть.
  • В окремих ємностях відваріть стегна і моркву.
  • Курку звільніть від шкірки і розберіть м’якоть на волокна.
  • Моркву очистіть і наріжте кружечками.
  • Цибулю наріжте кільцями (якщо у вас порей) або півкільцями (якщо ріпчаста), обсмажте до легкої золотавості.
  • Якщо оливки з кісточками, видаліть їх, нарізати плоди не потрібно.
  • Бринзу дрібно натріть.
  • Цілі оливки, м’ясні волокна, моркву і обсмажену цибулю змішайте в високій ємності з соусом.
  • Викладіть на красиве блюдо в виді гірки і щедро присипте бринзою.
  • Довільно прикрасьте нарубаним кропом або його гілочками. По всій площі салату викладіть гранатові зерна.

Новорічний салат 2020 з бринзою та гранатом

Креативна закуска в кульках

Простий новорічний стіл здатний перетворитися за рахунок повсякденних продуктів у вигляді нетривіальній подачі. Завжди виграшно виглядають закуски у вигляді кульок. А в 2020-му році їх можна зробити ще й тематичними – надати форму щура або ялинкової іграшки.

Що знадобиться для рецепта:

  • 4 плавлених сирка хорошої якості;
  • 4 відварених круто яйця;
  • ½ Склянки ядер волоських горіхів;
  • 2 середніх зубчики часнику;
  • 200-250 г майонезу;
  • 3 столові ложки панірувальних сухарів.

Приготування покроково:

  • Горіхи злегка обсмажте на сухій сковороді до появи приємного аромату. Остудіть.
  • Плавлений сир і курячі яйця натріть на тертці з самими дрібними ячейками.
  • Змішайте зазначені інгредієнти, змішайте з часником, пропущеним через прес, і майонезом. Повинна вийти густа липка маса.
  • На плоску тарілку висипте панірувальні сухарі.
  • З сирно-яєчної маси руками скатуємо кульки і обвалюйте їх з усіх сторін в паніровці. Намагайтеся, щоб поверхня кульок була добре покрита сухарями, інакше закуска буде злипатися.
  • Викладіть сирні кульки на блюдо і за бажанням прикрасьте гілочками петрушки.

Для панірування можна використовувати зерна кунжуту, рубаний кріп і горіхи.

Картинки з цікавими варіантами подачі закусок до Нового року 2020 у кульках:

Основні страви

Всі бажаючі “задобрити” наступаючий рік Щура, можуть вибрати для новорічного столу будь-який рецепт на основі курки або нежирної свинини. Подавайте основне блюдо відразу після закусок!

Курка в апельсинах

Оскільки серед фруктових фаворитів у наступаючому 2020 році особливе місце займають апельсини, запечіть птицю цілком у духовці разом з цитрусовими. Таке блюдо напевно не залишить байдужим нікого!

Підготуйте наступні продукти:

  • 1 курячу тушку вагою 1,5-1,7 кг;
  • 2 соковитих апельсина;
  • 2 чайн. л. натурального меду;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 неповну столову ложку суміші мелених перців (паприки, чилі, чорного, духмяного, білого);
  • 2 чайн. л. сушеного майорану;
  • 1 велику ложку рослинної олії.

Інструкція по запіканню:

  • Курячу тушку промийте під проточною водою і обсушіть паперовим рушником.
  • Посоліть внутрішню частину птиці.
  • Часник пропустіть через прес і отриманою кашкою натріть шкіру з усіх боків.
  • Один апельсин ретельно вимийте і обдайте окропом. Наріжте тонкими скибочками разом з цедрою.
  • Три скибочки постарайтеся помістити під шкіру, інші укладіть всередину птиці.
  • Отвір у тушці скріпіть за допомогою двох-трьох зубочисток, щоб утримати апельсини всередині.
  • Поставте духовку розігріватися до 210 °С.
  • В піалі змішайте рідкі інгредієнти – розтоплений мед, олію і соєвий соус.
  • Отриманим соусом змастіть птицю з усіх боків, присипте майораном і сумішшю перців.
  • Форму для запікання обробіть рослинним маслом і викладіть курку.
  • Поставте тушку в розігріту духовку і запікайте при температурі 210 °С не більше 15 хвилин.
  • Зменшіть температуру в духовці до 180 °С і продовжуйте запікання ще близько 1 години.
  • Перевірити готовність зубочисткою – при глибокому проколюванні м’якоті повинен з’явитися прозорий (не кривавий і не мутний) сік.
  • Прикрасьте запечену курку скибочками другого (свіжого) апельсина.

Новорічне блюдо для 2020 року - курка з апельсинами

Ефектно буде виглядати курка, подана на красивій дошці з натурального дерева, прикрашеної спеціями і зеленню.

Новорічне жарке

Слід відзначити, що жарке добре тим, що являє собою готову страву два-в-одному, де є ситна м’ясна складова і смачний, просочений соком гарнір. Запропонуйте своїм гостям покуштувати м’ясо з картоплею, приготовані в духовці – просто і смачно, а головне – дуже ситно!

Список продуктів:

  • шматок нежирної свинини вагою близько півтора кілограмів;
  • 1,5 кг картоплі;
  • 3-4 середні головки ріпчастої цибулі;
  • 400 г майонезу;
  • 200 г твердого сиру;
  • сіль, зелень, будь-які спеції за смаком.

Приготування страви:

  • Очистіть картоплю і наріжте кружечками невеликої товщини.
  • Свинину звільніть від плівок і жиру, обробіть м’якоть на порційні шматки.
  • Очищену ріпчасту цибулю наріжте кільцями.
  • Кожен інгредієнт викладіть в окремий посуд, посипте сіллю і улюбленими спеціями.
  • Додайте майонез і залиште маринуватися на кілька годин.
  • Увімкніть духовку, форму для запікання змастіть соняшниковою олією.
  • У підготовлену форму викладіть мариновані продукти шарами: картоплю, потім свинину і зверху цибулю.
  • Випікайте в розігрітій до 200-220 °С духовій шафі протягом 45 хвилин.
  • Вийміть форму, засипте її вміст тертим твердим сиром і залиште запікати ще 10 хвилин. Якщо любите хрустку скоринку, потримайте трохи довше.

Жарке краще подавати порційно, щоб не перевантажити смачний новорічний стіл громіздкою стравою. Добре, якщо кожну порцію ви прикрасите подрібненим зеленим луком – він створить дивовижний контраст із запеченою сирною скоринкою.

“Гніздечка” з фаршу

Якщо ви шукаєте нові рецепти, якими можна було б здивувати домашніх і урізноманітнити святкове меню 2020 року, тоді соковиті і ароматні “гніздечка” припадуть як не можна до речі. Основою послужить фарш, причому краще підготувати заздалегідь самостійно з свинини і яловичини.

Інгредієнти:

  • 400 г збірного фаршу;
  • 80 г батона або білого хліба;
  • 1 склянку незбираного молока;
  • по 120 г моркви і ріпчастої цибулі;
  • 4 яйця – одне у фарш і по одному на кожне “гніздечко”;
  • сіль і перець за смаком;
  • 1 ст. ложка рослинного масла.

Продукти вказані на невелику компанію з 3-х чоловік. Якщо ви чекаєте більше гостей, відповідно, збільшуйте кількість компонентів.

Опис рецепту:

  • Дрібно поріжте цибулю. Моркву натріть на дрібній тертці.
  • Батон наріжте на скибочки, ненадовго замочіть їх у глибокій тарілці в молоці і злегка відіжміть.
  • Змішайте батон з фаршем, додайте подрібнені овочі (моркву і цибулю), збийте 1 яйце.
  • Приправте перцем і посоліть.
  • Перемішайте і розділіть отриманий фарш на 3 однакові частини (або за кількістю ваших порцій).
  • З кожної частини мокрими руками сформуйте своєрідні круглі “гніздечка”. Виконувати це краще вже на підготовленому і змащеному олією деку.
  • В центрі “гніздечка” зробіть поглиблення під начинку – у нього має поміститися сире яйце.
  • У заглиблення кожного гніздечка покладіть по яйцю і посоліть.
  • Помістіть в духовку і запікайте 40 хвилин. Робоча температура повинна становити 180 °С.

М’ясні “гніздечка” добре поєднуються з картопляним гарніром і відварним розсипчастим рисом. Непоганим компаньйоном для страви стане овочевий салат. З начинками теж не забороняється імпровізувати. Кладіть те, що люблять у вашій родині – смажені гриби, свіжі овочі, бобові або сир.

Апетитні десерти до Нового 2020 року

Рецепти для святкового столу неодмінно повинні включати що-небудь солоденьке, навіть якщо ви зустрічаєте Новий рік без дітей. І в дорослій компанії обов’язково знайдуться ласуни, які захочуть наостанок поласувати. Пропонуємо не витрачати час і сили на виготовлення складних десертів, тим більше, що і з простих рецептів виходять не менш смачні ласощі.

Тірамісу по-домашньому

Щоб навчитися готувати італійський багатошаровий десерт, зовсім не обов’язково закінчувати курси кулінарної майстерності. Перед вами – найкращий, самий простий рецепт тірамісу в домашніх умовах. Готувати десерт краще всього в прозорих чашках або креманках, щоб наочно було видно його багатошаровість.

Продукти для тірамісу на 6 порцій:

  • 400 г розсипчастого солодкого печива;
  • 400 г сиру середньої жирності;
  • 200 г густої сметани;
  • 100 г цукру;
  • 1 чайн. л. кавового порошку;
  • ванілін або ванільна есенція;
  • какао і м’ята для прикраси.

Рецепт покроково:

  • У блендері змішайте сир, сметану, ванілін і цукор – повинна вийти однорідна кремоподібна маса.
  • Приготуйте кавовий напій з розчинної кави (без цукру) – просто залийте порошок окропом і злегка остудіть.
  • Кожне печиво занурюйте в кавовий напій на 5 секунд і викладайте на дно креманки, формуючи пісочний шар. В залежності від розміру креманки і печива може знадобиться кілька штук.
  • Поверх печива сформуйте сирний шар. Потім знову повторіть викладку сиру і печива, заповнюючи креманки практично доверху. Верхнім шаром має бути сир.
  • Через ситечко присипте сирний шар какао-порошком і прикрасьте гілочкою м’яти.

Смачний тірамісу - десерт для Нового року

Тірамісу можна вживати самостійно, запивати чаєм або кавою. Тільки не забудьте, що перед подачею десерт повинен постояти ніч у холодильнику.

Мандариновий кекс

Цедра мандарина, додана в святкову випічку, неодмінно створить потрібні новорічні асоціації і підвищить настрій усім присутнім. А в приготуванні немає нічого складного – основну роботу за вас виконають міксер і духовка.

Що знадобиться для випічки:

  • 150 г вершкового масла;
  • 190 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 50 мл кефіру (2,5% жирності);
  • 240 г пшеничного борошна;
  • 2 великих мандарина;
  • 2 чайн. ложки розпушувача;
  • цукрова пудра або топпінг для прикраси.

Як готувати:

  • Мандарини ретельно вимийте гарячою водою і гострим ножем зніміть тонкий шар цедри. Якщо шматочки цедри вийшли великими, поріжте їх ножем.
  • Видаліть шкірку цитрусових, зніміть плівки, м’якоть подрібніть.
  • Цукор збийте з розм’якшеним вершковим маслом за допомогою міксера.
  • Продовжуючи збивати, по одному додайте всі яйця.
  • Влийте порцію кефіру і перемішайте ложкою.
  • Додайте мандаринову м’якоть разом з цедрою, знову розмішайте.
  • У миску просійте борошно і розпушувач.
  • Ретельно перемішайте компоненти – готове тісто по структурі має нагадувати густу сметану.
  • У форму для кексу (кольцевидну або прямокутну) викладіть тісто і розрівняйте поверхню ложкою.
  • Попередньо розігрійте духовку до 180 °С і випікайте близько 50-60 хвилин. Орієнтуйтеся на особливості свого пристрою – кекс може дійти трохи раніше або пізніше.
  • Перевірте готовність шпажкою – тісто не повинно липнути.
  • Злегка остудіть кекс і вийміть його з форми.
  • Прикрасьте випічку цукровою пудрою.

Орієнтуючись на нові рецепти і імпровізуючи зі старими, вам легко вдасться підготувати шикарний новорічний стіл до Нового 2020 року, який буде повністю відповідати концепції східного тотема. Але не забувайте, що страви повинні порадувати не тільки Металевого Щура, але і припасти до смаку вашим близьким людям. Продумайте меню та сервірування заздалегідь, підключіть до підготовки всіх домашніх, і все неодмінно вийде!



Create Account



Log In Your Account