Прості страви на Новий 2020 рік

Що робити, якщо зовсім немає часу на тривале стояння біля плити і приготування різних блюд, або кулінарні таланти далекі від звання майстер-шефа, а хочеться смачний і красивий новорічний стіл? Відповідь проста: готувати прості новорічні страви і продумане меню.

Саме з них складено наступне меню для Нового року 2020!

Курка в духовці

Прості страви з м’яса бувають двох видів: ті, які швидко готуються, але вимагають постійної участі господині в процесі готування, і ті, які готуються довше, але не вимагають постійного контролю над процесом приготування.

До другого типу можна віднести курку, запечену цілком, для якої знадобляться:

  • 1 середня куряча тушка;
  • 350 г несолодкого йогурту без наповнювачів і добавок;
  • 30 г кінзи;
  • сіль, перець, каррі та інші спеції.

Запікаємо наступним чином:

  • Курку вимити і обсушити паперовими рушниками. В окремій ємності змішати йогурт, подрібнену кінзу, сіль і спеції.
  • Цією сумішшю добре натерти тушку зі всіх сторін і прибрати на 12-20 годин в холодильник, щоб вона промаринувалася.
  • Потім розігріти духовку до 180-200 градусів. Форму для запікання вистелити фольгою, викласти на неї курку і запікати до готовності і рум’яної скоринки. На це може піти від 40 до 60 хвилин.

Щоб визначити готовність курки, досить проколоти ножем. Якщо витікає прозорий сік, м’ясо готове.

Новорічна свинина з чорносливом

Це гаряче блюдо зі свинини готується не довше півгодини. Що може бути простіше, особливо для любителів м’яса в кисло-солодкому соусі? Купуючи м’ясо для цієї простої новорічної страви, слід віддати перевагу більш жирним шматках. Підійдуть стегно, шия, подчеревок або грудина.

Список необхідних інгредієнтів:

  • 400 г свинячої вирізки;
  • 100 г чорносливу;
  • 50-70 г в’ялених вишень;
  • 150-200 г ріпчастої цибулі;
  • 40 г томатного соусу;
  • 15 мл бальзамічного оцту;
  • сіль, перець і рослинне масло.

Алгоритм дій:

  • У сковороду влити рослинне масло і поставити її на вогонь. Поки масло буде прогріватися, очистити і нашаткувати півкільцями цибулю, перекласти її не сковороду і обсмажити 2-3 хвилини.
  • Свинину нарізати середніми шматочками, перекласти до цибулі, обсмажувати все разом 5-7 хвилин. Потім додати оцет, сіль, спеції, томатний соус.
  • Через пару хвилин до сковороди додати сухофрукти. Чорнослив розпарювати при цьому не обов’язково, але потрібно витягти кісточки. Томити все на середньому вогні до готовності м’яса.

Якщо на кухні не знайдеться бальзамічного оцту, то полити м’ясо можна сумішшю соєвого соусу (80 мл), меду (20 г) і лимонного соку (5 мл).

Запечена картопля – проста й ситна страва

Картопля – незмінний фаворит серед гарнірів на будь-якому святковому застіллі. Рецепти картопляних страв можуть бути складними і простими, вимагають від господині мінімальної участі. Так, при скромних кулінарних уміннях і нестачі часу на приготування їжі в якості гарніру на Новий 2020 рік можна подати запечену картоплю.

Для приготування знадобляться:

  • 800 г картопляних бульб середнього розміру і довгастої форми;
  • 30 г рослинної олії;
  • сіль, чорний мелений перець, каррі і сухі італійські трави за смаком.

Хід роботи:

  • Картоплю можна готувати з шкіркою або без неї. У першому випадку бульби старанно вимити з щіткою і витерти насухо паперовим рушником. Очищену від шкірки картоплю теж миють і витирають.
  • Кожну картоплину розрізати на кілька приблизно однакових часточок і скласти в ємність для запікання. Посипати все сіллю, спеціями і травами, а потім полити олією і добре перемішати.
  • Відправити форму з картоплею в розігріту до 180 градусів духовку і запікати протягом 40-60 хвилин. Якщо за п’ять хвилин до кінця приготування включити конвекцію або гриль, то на скибочках з’явиться апетитна золотава скоринка.

Спеції, з якими запікають картоплю, можна змінювати у відповідності зі своїми смаками. Якщо перед подачею посипати гарячий гарнір свіжої рубаною зеленню, то він стане ще пахучіше.

Рулетик з червоною рибою

Святкова закуска до Нового року 2020 повинна бути простою і смачною, на приготування якої піде мінімум часу. Використання саме таких рецептів дозволить буквально за пару годин приготувати багатий і ситний стіл. Всім цим вимогам відповідають рулети з лаваша.

Знадобиться:

  • 1 тонкий вірменський лаваш;
  • 250 г вершкового сиру;
  • 200 г слабосоленої сьомги;
  • 20 г зелені кропу;
  • 20 г зеленої цибулі;
  • 20 г листя салату;
  • 15 мл лимонного соку.

Черговість дій:

  • Зелень потрібно помити і обсушити, розклавши на паперовому рушнику. Потім кріп і цибулю дрібно порубати і змішати з вершковим сиром, додавши в нього одночасно лимонний сік.
  • На столі розстелити тонкий лист вірменського лавашу змастити його рівномірним шаром сиру з зеленню. Червону рибу нарізати тонкими пластинами, які рівномірно розподілити по лавашу. Зверху розкласти чисті і сухі листя салату.
  • Згорнути в тугий рулет, нарізати на порційні шматочки, і закуска готова до подачі.

М’ясна і сирна тарілки

Скільки б на столі не було салатів та інших страв, але без м’ясної і сирної тарілки меню буде не повним. До того ж це найпростіший спосіб швидко нагодувати гостей, і не тільки в Новий 2020 рік.

При оформленні м’ясної або сирної тарілки слід врахувати поради досвідчених господинь:

  • Ковбасні та м’ясні вироби повинні бути нарізані дуже тонко. Звичайно, можна купити готову нарізку у вакуумній упаковці або скористатися такою послугою в супермаркеті, а можна погостріше заточити ніж і зробити все самостійно.
  • Сир можна нарізати тонкими слайсами або невеликими кубиками. Красиво будуть виглядати скибочки, зроблені фігурним ножем.
  • Сир добре поєднується з медом, горіхами та фруктами (виноград, яблуко, груша, інжир), тому їх можна використовувати в оформленні сирної тарілки, наприклад, відокремивши ними різні сорти сиру.

  • Найпростіший вид викладки – розміщення шарами, коли кожен наступний ряд менше попереднього в діаметрі. Можна викладати просто слайси, а можна згортати їх в акуратні трубочки. Ідеї для натхнення можна побачити на фото.

  • Сирну і м’ясну тарілки можна об’єднати на одному блюді, але щоб смаки продуктів не змішувалися їх краще розділяти, наприклад, фруктами або оливками.

Фаршировані яйця з сиром

Також дуже легкі в приготуванні фаршировані яйця з різними начинками. Найскладніше в процесі їх приготування – це очистити яйця, щоб поверхня білка залишилася гладкою без пошкоджень. Для цього після варіння їх потрібно відразу охолодити під проточною водою, потім трохи пом’яти, щоб на шкаралупі з’явилися тріщинки, і дати полежати ще 10-15 хвилин у холодній воді.

А щоб приготувати фаршировані яйця з сирною начинкою, знадобляться наступні інгредієнти:

  • 6 зварених круто яєць;
  • 100 г твердого сиру;
  • 100 г моркви;
  • 10 г часнику;
  • 40-60 г майонезу;
  • кріп, сіль і спеції.

Як приготувати:

  • Кожне яйце розрізати вздовж на дві половини і акуратно вийняти жовтки.
  • У миску натерти на самій дрібній тертці сир і моркву, туди ж розім’яти в крихту варені жовтки і пропустити через прес часник. Додати майонез, посолити, поперчити і добре перемішати.
  • Отриманою масою з допомогою ложки наповнити половинки білків, красиво викласти на сервірувальне блюдо і зверху посипати рубаною зеленню.

Жовтки для начинки можна змішувати не тільки з подрібненим сиром, підійдуть рибні консерви, печінка тріски, смажені гриби, червона ікра та інші.

Салат «Соснова шишка»

У цьому салаті є все, що порадує символ Нового 2020 року, адже Щур, як і будь-який гризун, просто обожнює горіхи і сир, які складають основу оригінальної закуски. На перший погляд, здається, що добитися такої реалістичності важко, але процес приготування страви простий, як і її склад:

  • 200 г твердого сиру (можна взяти кілька різних видів);
  • 100 г м’якого вершкового сиру;
  • 10-15 г часнику;
  • 5 г діжонської гірчиці;
  • мигдальні горіхи і зелень розмарину для прикраси.

Спосіб приготування:

  • Твердий сир натерти на самій дрібній тертці, додати до нього м’який вершковий сир, продавлений через прес часник і гірчицю. Старанно вимісити масу і сформувати з неї соснову шишку або дві.
  • Викласти сирну заготовку на тарілку, а далі рядами і трохи під нахилом вставити ядра мигдалю в салат, імітуючи шишку. Після цього залишається тільки додати зелень, яка буде імітувати соснову гілку.

Замість цілих горіхів можна використовувати мигдальні або несолодкі кукурудзяні пластівці, салат також буде схожий на шишку, але процес декору займе набагато більше часу.

Зефірний торт без випічки

Прості новорічні страви 2020 – це не тільки закуски і салати, є багато гарних, смачних і нескладних в приготуванні десертів, як, наприклад, торт із зефіру без випічки.

До складу такого торту входять:

  • 3 готових бісквітних коржа (можна купити в магазині);
  • 300-400 г зефіру;
  • 300 г вафельних трубочок;
  • 500 мл жирних вершків для збивання (33%);
  • 100 г цукрової пудри;
  • мармелад, свіжі або консервовані ягоди і фрукти, різні цукерки та солодощі для прикраси.

Приготування:

  • Охолоджені вершки збити з цукровою пудрою в пишний крем.
  • Перший бісквітний корж змастити кремом, а потім розкласти на ньому якомога щільніше половинки зефіру. Просвіти між зефіром заповнити кремом, накрити другим коржем, знову крем і шар зефіру.
  • Накрити зефір третім коржем, а потім обмазати з усіх боків кремом. До боковин десерту приклеїти щільно один до одного вафельні трубочки, а зверху викласти декор з цукерок, солодощів і ягід.

Щоб вафельні трубочки не відвалилися від торта, їх можна перев’язати красивою атласною стрічкою, яку потім зняти перед подачею. За пару годин у холодильнику трубочки намертво приклеяться, і можна буде нарізати торт без проблем.

Запечені яблука

Простий, але дуже смачний десерт до Нового року 2020, який легко подавати порційно, можна приготувати з яблук. Для цього знадобляться тільки:

  • 5-6 середніх яблук;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 100 г родзинок;
  • 20-40 г меду;
  • кориця, цукрова пудра за смаком.

Процес запікання по кроках:

  • Ядра волоських горіхів дрібно порубати ножем. Родзинки промити і обсушити, але не розпарювати в окропі, він стане м’яким, наситившись яблучним соком, що виділився при запіканні. Змішати горіхи, родзинки, мед і корицю.
  • Яблука вимити, витерти. Потім гострим ножем зрізати зверху «кришечку» і вирізати серцевину, залишаючи стінки приблизно 1 см завтовшки.
  • Наповнити яблука начинкою з сухофруктів з горіхами, накрити кришечками і відправити запікатися. Зробити це можна в мікрохвильовці за 4-5 хвилин на максимальній потужності або в духовці при 180 градусах протягом 15 хвилин.

Перед подачею цей простий десерт можна посипати цукровою пудрою.

Коктейль Бум-бум

Смачне новорічне меню неможливе без напоїв. Звичайно, не варто змінювати традиції і зустріти Новий 2020 рік краще з келихом шампанського, але ось під час застілля можна пригостити гостей чимось новеньким, наприклад, коктейлем на основі ігристого напою і апельсинового соку.

Пропорції інгредієнтів:

  • 200 мл білого рому;
  • 180 мл шампанського;
  • 180 мл солодкого вермуту;
  • 100 мл апельсинового соку.

Як зробити:

  • У шейкер вилити ром, вермут і сік. Додати лід і гарненько збовтати.
  • Розлити вміст шейкера разом з льодом по келихах і долити шампанського. Прикрасити напій часточками або фігурно нарізаною цедрою апельсина.

Приготувавши прості страви на Новий рік 2020, можна ситно і смачно провести святкову ніч в компанії рідних та близьких, витративши мінімум часу і сил на підготовку до свята, що дозволить веселитися всю ніч без втоми.



Create Account



Log In Your Account