Морепродукти на наших столах частіше з’являються в свята, оскільки для більшості вони все ще залишаються чимось екзотичним, але не із-за вартості або їх дефіциту. Господині часто просто не знають, як їх готувати.
Чому б не зламати цей стереотип і приготувати смачні салати з кальмарами на Новий рік 2020? У підбірці рецептів, представленій нижче, кожна хазяйка зможе знайти ті смакові поєднання, які припадуть до смаку її сім’ї, а докладні рецепти з фото допоможуть приготувати закуски без проблем, минаючи можливі невдачі.
Новорічний салат з кальмарами і маринованою цибулею
Ця закуска за своїм складом дуже нагадує улюблений багатьма дорослими і дітьми салат з крабовими паличками з тією лише різницею, що замість крабового м’яса використовуються консервовані кальмари:
- 200 р консервованих кальмарів;
- 120 г моркви;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 2 яйця;
- 60 г рисової крупи;
- 60 р майонезу;
- сіль, спеції.
Рецепт по кроках:
- Відварити рис, але щоб він залишився розсипчастим, тому зручніше готувати вже пропарену крупу в окремих пакетиках для варіння. Гарячий рис відкинути на друшляк, промити прохолодною водою і залишити, щоб вода стекла.
- Ріпчасту цибулю очистити, нашаткувати кубиками і скласти в глибоку миску. Потім залити розчином оцту і води (1:1), залишити на 20-30 хвилин, щоб цибуля промаринувался.
- Моркву і курячі яйця відварити до готовності і повністю остудити.
- Консервовані кальмари, відварену моркву і яйця нарізати однаковими кубиками, додати до них промитий рис і цибулю, попередньо віджавши з нього рідину, в якій він маринувався.
- Заправити все майонезом, перемішати, дати трохи настоятися і можна подавати на новорічний стіл, попередньо прикрасивши на свій смак.

Салат з кальмарами, огірком і яйцем
Набір продуктів, які використовуються в процесі приготування, дуже простий. Але завдяки м’ясу правильно приготовлених морепродуктів, страва виходить ситною та смачною. Таке частування блискавично зникне з новорічного столу.
Список інгредієнтів:
- 500 г кальмарів;
- 200 г свіжого огірка;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- 2-3 курячих яйця;
- 20 г кропу;
- 60 г сметани;
- 10 г гірчиці;
- сіль, спеції;
- листя салату.
Черговість дій:
- Тушки кальмарів позбавити від внутрішньої хорди, обшпарити окропом і акуратно зняти шкірку. Підготовлений морепродукт після цього опустити на 3-4 хвилини в киплячу воду, потім остудити і нарізати тонкою соломкою, розрізаючи кожну тушку на 4 частини.
- Яйця зварити круто. Після охолодження розділити на білки і жовтки. Перші нарізати кубиками, а жовтки залишити для салатної заправки.
- Цибулю нашаткувати кубиками або тонкими півкільцями, при бажанні її можна замаринувати або просто обшпарити окропом, щоб пішла гіркота.
- Кріп промити, обсушити і дрібно порубати. Огірок нарізати тонкою довгою соломкою.
- Всі нарізані продукти скласти в миску відповідного літражу. Потім розім’яти варені жовтки, з’єднати їх з гірчицею, сметаною. Отриманим соусом заправити салат.
- Листя салату промити, дати їм обсохнути, потім викласти на сервірувальне блюдо, а зверху – гіркою готовий салат.
Для подачі можна використовувати ніжні листя пекінської капусти, вийде також апетитно, особливо, якщо взяти фіолетовий її сорт.
Новорічна закуска з кальмарів і свіжих овочів
Свіжі огірки і помідори зараз можна придбати на протязі всього року, так чому б не використовувати їх для приготування салатів. На Новий 2020 рік така закуска не буде важкою для шлунка, а доповнити її можна найрізноманітнішими продуктами, наприклад, дарами моря:
- 300 г кальмарів;
- 300 г пекінської капусти;
- 200 г свіжого огірка;
- 200 г жовтих помідорів;
- 10-15 г кропу;
- 5-10 мл лимонного соку;
- оливкова олія;
- зерна граната для прикраси;
- сіль і спеції.
Хід роботи:
- Кальмари підготувати і відварити так, як і в попередньому рецепті. Після охолодження нашаткувати їх невеликою соломкою.
- Капусту нашаткувати соломкою. Огірки натерти на тертці для корейської моркви або теж покришити в соломку.
- Помідори розрізати навпіл, акуратно ложечкою вибрати насіння, а м’якоть нашаткувати соломкою. Зелень дрібно порубати.
- Змішати овочі та морепродукти, заправити оливковою олією і лимонним соком. Добавити в закуску сілль і спеції, перед подачею прикрасити зернами граната і цілою гілочкою кропу.
Якщо не вдасться купити жовті помідори, то можна взяти і більш звичні червоні. З ними закуска стане ще яскравіше, але потрібно віддати перевагу сортам з м’ясистою м’якоттю, щоб страва не потекла.
Салат з кальмарами і морквою по-корейськи
У цій страві немає нічого зайвого. Процес її приготування нескладний, тільки от швидким його не назвеш, оскільки і моркву і мешканців морських глибин доведеться замаринувати самостійно, але це того варто. Адже пікантні нотки східних спецій нікого не залишать байдужим.
Пропорції необхідних інгредієнтів:
- 600 г кальмарів;
- 500 г моркви;
- 140 г ріпчастої цибулі;
- 20 г часнику;
- 60 мл соєвого соусу;
- 40 мл рослинного масла;
- 20 г солі;
- 5 г цукру;
- 5 г меленого коріандру;
- 5 мл оцту;
- чорний і червоний мелений перець за смаком.
Алгоритм дій:
- Моркву нашаткувати на спеціальній тертці, посипати її сіллю і цукром, полити оцтом, а потім все старанно розім’яти руками.
- Підготувати тушки кальмарів і проварити їх в киплячій воді 2-3 хвилини після закипання. Далі відкинути на друшляк, остудити і нарізати соломкою. Нашатковані морепродукти залити соєвим соусом і залишити на півгодини настоятися.
- На сковороді з рослинним маслом обсмажити до красивої рум’яності нарізану тонкими півкільцями цибулю.
- З моркви віджати сік, що виділився, додати пропущений через прес часник, коріандр і перець, залити зверху гарячою олією з цибулею, перемішати і теж настоювати півгодини.
- Через відведений час з’єднати овочі і м’ясо мешканців морських глибин, перемішати і витримати перед подачею 2-3 години в холодильнику. Прикрасити смачний салат можна гілочкою зелені.
Святковий салат з крабовими паличками і ікрою
У цій закусці об’єдналися всі продукти, які господині змітають з полиць магазинів під час підготовки до святкування Нового року 2020. Блюдо, яке виходить в результаті традиційним назвати складно, але тим більше захоплених слів подяки почує господиня.
У процесі приготування знадобляться:
- 500 г відварених кальмарів;
- 400 г крабових паличок;
- 250 г твердого сиру;
- 6 білків відварених яєць;
- 140 г червоної ікри;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- 150 г майонезу;
- 5 г цукру;
- 45 мл оцту;
- сіль, перець.
Як приготувати салат на Новий рік:
- Цибулю нашаткувати дрібною соломкою, скласти в миску, посипати цукром і гарненько розім’яти руками. Потім полити оцтом і залити водою, щоб рідина повністю покрила овоч.
- Поки цибуля буде маринуватися нашаткувати інші інгредієнти, зробити це потрібно такою ж тонкою соломкою, тільки сир натерти на крупній тертці.
- Щоб зробити листковий салат, підготовлені інгредієнти по черзі викладають в кулінарне кільце і перемазують майонезом, а зверху викладають ікру.
- Якщо господині немає бажання довго возитися, то можна з’єднати подрібнені продукти і половину норми ікри, заправити майонезом. Потім викласти в кулінарне кільце, а зверху – решту ікри. Оформити квіточками з огірка і гілочками кропу.
Закуска з огірком і яйцем
Простий, але соковитий салат, навіть фото якого викликає апетит, можна приготувати всього з трьох основних інгредієнтів:
- 350 г варених кальмарів;
- 300 г свіжих огірків;
- 3 варених круто яйця;
- 60 гр майонезу;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування:
- Яйця очистити і нарізати кубиками. Огірки вимити, витерти і нашаткувати соломкою. Якщо шкірка виявиться занадто твердою, то її краще зняти овочечисткою.
- Тушку вареного кальмара розпустити уздовж на чотири частини і перетворити в тонку соломку. Потім з’єднати з іншими компонентами закуски, заправити майонезом і добавити спеції.
- Перед подачею додати страві прямокутну або круглу форму, прикрасити рубаним кропом і листочками м’яти.
Салат з консервованих кальмарів з оливками
Зовсім не обов’язково, щоб новорічні салати були заправлені жирним майонезом. Чудово впишеться у святкове застілля і порадує як шлунок, так і очі, пісний середземноморський салат з консервованими морепродуктів.
Для його приготування слід підготувати:
- 200 гр консервованих у власному соку або олії кальмарів;
- 150 г свіжих томатів;
- 90 г свіжих огірків;
- 50 г болгарського перцю;
- 50 г оливок;
- 40 г листя салату;
- 30 мл рослинного масла;
- 5 мл лимонного соку;
- сіль і спеції.
Кроки по приготуванню:
- З консервованих кальмарів злити рідину. Болгарський перець і огірки нашаткувати соломкою.
- Помідори нарізати кубиками. Якщо використовувати черрі, то їх можна розрізати на четвертинки. Оливки подрібнити будь-яким способом.
- Листя салату вимити, обсушити і порвати руками на великі шматки. На блюдо для сервірування викласти рване листя, а зверху решту перемішаних інгредієнтів.
- Рослинне масло з’єднати із соком лимона і спеціями. Цієї заливкою полити зверху страву.
Для цієї закуски можна взяти і свіжі морепродукти, але в цьому випадку їх потрібно попередньо відварити в підсоленій соді зі спеціями.
«Цезар» з морепродуктами
Цей салат багатьом більше подобається, ніж Олів’є або крабовий, так чому б не приготувати його на Новий 2020 рік по-новому з креветками і кальмарами замість курки.
Пропорції необхідних інгредієнтів для страви:
- 100 г зеленого салату;
- 150 г твердого сиру;
- 100 г відварених кальмарів;
- 80 г варених очищених креветок;
- ½ Лимона (сік);
- 30 г майонезу;
- сухарики з багета;
- помідори черрі і оливки для прикраси.
Послідовність дій:
- Вимите листя салату крупно порвати руками і викласти на сервірувальне блюдо. Кальмарів нарізати соломкою і викласти на листя, зверху в довільному порядку розкидати креветки.
- Сир перетворити на дуже дрібну стружку, яким посипати зверху. Майонез змішати з лимонним соком і спеціями. Цим соусом полити блюдо зверху.
- Перед подачею прикрасити хрусткими рум’яними сухариками, приготованими з багета в духовці, а також помідорами чері та оливками.
З авокадо, креветками і кунжутом
У попередніх закусках використовувалися варені і консервовані кальмари, в даному рецепті передбачається їх обсмажування. Такий цікавий і з багатим смаком салат на Новий рік Щура незмінно викличе справжній фурор.
Для приготування слід підготувати:
- 300 г варених кальмарів;
- 100 г креветок;
- 100 г салату;
- 100 г жовтого болгарського перцю;
- 150 гр помідорів;
- ½ Авокадо;
- рослинна олія, сік лимоний, сіль, перець і насіння кунжуту.
Готуємо наступним чином:
- Авокадо нарізати кубиками, помідори – невеликими шматочками, і перець соломкою. Салат вимити і дрібно нашаткувати або порвати руками.
- Варені кальмари нашаткувати кільцями і буквально за кілька хвилин обсмажити на розпеченій сковороді з рослинним маслом.
- Креветки відварити, остудити, очистити і також буквально по одній хвилинці обсмажити в олії.
- Обсмажені морепродукти з’єднати з овочами. З лимонного соку, рослинного масла, солі і спецій приготувати заправку, якою полити закуску. Перед подачею посипати страву прогрітим на сухій сковороді насінням кунжуту.
У висновку хочеться окремо зробити акцент на підготовці, а саме процесі відварювання кальмарів. Ні в якому разі не можна перетримати їх у киплячій воді, у цьому випадку м’ясо перетвориться в жорстку масу. Декількох хвилин буде достатньо, щоб морепродукти проготувалися. Дотримання цього правила дозволить готувати смачні салати з кальмарами до Нового року 2020 та на інші свята.