Що готувати під час Різдвяного посту 2019-2020 року

Різдвяний піст – важливий час для всіх віруючих. Він починається 28 листопада 2019 року і триватиме до Різдва Христового 2020. Піст передбачає відмову від деяких продуктів, але це не означає, що доведеться харчуватися несмачною їжею. Різдвяне меню на кожен день можна зробити ситним, дуже апетитним і корисним для здоров’я.

Календар харчування по днях

Перш ніж перейти до меню на кожен день, потрібно знати, що в різдвяний піст 2019-2020 року заборонено вживати в їжу м’ясні та молочні продукти, в тому числі і яйця. В суботу, неділю та церковні свята можна приготувати рибу і навіть випити трохи вина.

Меню різдвяного посту 2019-2020, прості рецепти

З 1 по 5 січня починаються суворі дні, в які можна готувати страви з круп і овочів, але без додавання рослинного масла і спецій. У святвечір, тобто 6 січня, не можна куштувати їжу до появи на небі першої зірки.

Дотримуючись різдвяного посту 2019-2020 не варто забувати про здоров’я, тому в меню на кожен день обов’язково варто включити корисні та поживні продукти. Вагітним, людям похилого віку, дітям і людям з різного роду захворюваннями потрібно робити послаблення, щоб піст приніс користь душі, але не зашкодив здоров’ю.

В таблиці представлена детальна інформація про те, які продукти можна включити в меню по певних днях.

 До 19 грудня20 грудня - 1 січня2-6 січня
Понеділокгаряча без маслагаряча без маслаовочі, сухофрукти, мед, хліб
Вівторокрибагаряча без маслагаряча без масла
Середаовочі, сухофрукти, мед, хлібовочі, сухофрукти, мед, хлібовочі, сухофрукти, мед, хліб
Четверрибагаряча з масломгаряча без масла
П'ятницяовочі, сухофрукти, мед, хлібовочі, сухофрукти, мед, хлібовочі, сухофрукти, мед, хліб
Суботарибарибагаряча з маслом
Неділярибарибагаряча з маслом

Приблизне меню на кожен день

Меню в різдвяний піст 2019-2020 року на кожен день потрібно продумати заздалегідь, щоб харчування було збалансованим. Для приготування потрібно використовувати тільки дозволені в піст продукти, то це не означає, що доведеться голодувати, адже сьогодні є безліч найрізноманітніших рецептів пісних страв. У запропонованій таблиці можна подивитися приклад меню на тиждень.

ДатаДень тижняСніданокОбідВечеря
28.11.19середаВівсяна каша з медомСуп з рисомГарбузовий суп
29.11.19четверРис, фруктиРиба на паруГречана каша з морквою
30.11.19п'ятницяГоріхи, фруктиСалат зі свіжих овочівМорквяний суп
01.12.19суботаВівсяна каша з маслом, медом

Пюре з картоплі та моркви

Овочі на пару
02.12.19неділяГоріхи, сухофруктиФруктовий салат
Овочевий салат
03.12.19понеділокВівсяна каша з родзинкамиМорквяні оладкиВінегрет
04.12.19вівторокВівсяна каша з горіхами
Картопля і капуста на паруГороховий суп

Запропоноване меню можна скорегувати, зробити його більш різноманітним, головне, щоб страви були поживними і корисними.

Пісні рецепти

Незважаючи на те, що різдвяний піст 2019-2020 забороняє вживати в їжу м’ясо і молочні продукти, меню на кожен день може бути смачним і різноманітним. Це і супи, каші, другі страви, салати і випічка. Не забуваємо, що в будь-який день можна їсти овочі, крупи, гриби і в дозволені дні – рибу.

Рисова каша на кокосовому молоці

У різдвяний піст заборонено вживати в їжу молочні продукти, але ось рослинні можна. Тож пропонуємо рецепт дуже смачної рисової каші, яку можна зварити на кокосовому або будь-якому іншому рослинному молоці.

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису;
  • 2,5-3 склянки води;
  • 2 ст. л. цукру;
  • щіпка солі;
  • курага;
  • 40 г кокосової стружки.

Приготування:

  • Каструлю з водою ставимо на вогонь, засипаємо стружку кокоса і доводимо до кипіння.
  • Як тільки суміш закипить, збиваємо її блендером і отримуємо в підсумку кокосове молоко.
  • Тепер в отриманий напій засипаємо добре промиті зерна рису, а також цукор.
  • Після закипання рис підсолюємо.
  • Варимо кашу до бажаної консистенції, в кінці додаємо шматочки в’яленого абрикоса або використовуємо інші сухофрукти, а також будь-яке рослинне масло, наприклад, теж кокосове.
  • Точна кількість води залежить сорту рису і бажаного ступеня в’язкості готової страви. Також якщо рис попередньо замочували, то він звариться швидше, а значить і води потрібно менше.

Горохова каша

Багатьом не подобаються пісні страви з-за відсутності смаку. Але сьогодні є рецепти дуже апетитних страв, як наприклад, горохова каша, яку можна включити в меню в різдвяний піст 2019-2020 р. на кожен день.

Інгредієнти:

  • 500 г гороху;
  • 1 цибулина;
  • 1 зубчик часнику;
  • щіпка цукру;
  • 1 сушений гриб;
  • 1 маринований помідор (зелений);
  • 0,5 ч. л. паприки;
  • кмин;
  • хліб.

Приготування:

  • Половинку цибулини шаткуємо дрібними кубиками і відразу відправляємо в каструлю з вже розігрітим маслом, пасеруємо до рум’яності разом з розчавленим зубчиком часнику.
  • Після засипаємо горох і вливаємо воду так, щоб рідини було на 2 см вище рівня бобів.
  • Підсипаємо паприку і цукор, перемішуємо і варимо горох до готовності, приблизно 40 хвилин, в кінці кашу підсолюємо.
  • У цей час на сковороді з маслом з двох сторін обсмажуємо скибочку житнього або зернового хліба.
  • Потім нарізаємо півкільцями половинку цибулини і смажимо на сковороді з маслом до рум’яності, в кінці овоч поливають будь-яким цитрусовим соком.
  • У ступку висипаємо насіння кмину, додаємо дрібку солі, перетираємо.
  • Маринований зелений помідор нарізаємо дрібними кубиками.
  • Готову горохову кашу викладаємо на тарілку, зверху гіркою кладуть смажену цибулю, на неї кубики маринованого томату, посипаємо перемеленим кмином і подаємо страву з шматочками хліба.

Сочевичний суп

У меню різдвяного посту на кожен день варто включити і перші гарячі страви. Рецептів дуже багато, можна зварити пісний борщ, капусняк з грибами, суп з галушками, овочевий суп або ось такий дуже смачний суп із сочевиці.

Інгредієнти:

  • 1 склянка червоної сочевиці;
  • 2 моркви;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • невеликий шматочок імбиру;
  • черрі (невелика жменька);
  • пучок кінзи;
  • 1 ч. л. каррі;
  • 1 с. л. куркуми;
  • щіпка чилі;
  • 3 склянки води;
  • 0,5 ч. л. меленого коріандру;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Очищену моркву нарізаємо напівкружечками, кубиками кришимо цибулю, дрібно подрібнюємо часник і імбир, плоди черрі ріжемо навпіл.

  • Червону сочевицю промиваємо, пересипаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь.
  • Після того, як боби закиплять, додаємо до них цибулю, моркву, імбир і часник. Варимо протягом 10 хвилин.

  • Потім засипаємо чилі, коріандр, куркуму, каррі і сіль по смаку, перемішуємо, варимо ще 5 хвилин.
  • Тепер додаємо в суп половинки чері і через хвилину знімаємо каструлю з вогню.

  • У готове блюдо висипаємо дрібно порубану зелень кінзи, перемішуємо. Розливаємо суп по тарілках, прикрашаємо свіжими половинками черрі і гілочками кінзи, подаємо до столу.

Пісний суп

Взимку дуже часто варять таке перше блюдо, як розсольник. І такий суп можна готувати у піст. Незважаючи на те, що розсольник буде готуватися без м’яса, суп виходить дуже смачним, наваристим і поживним.

Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 1 велика морква;
  • 2 невеликих цибулини;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 6-7 маринованих огірків;
  • 1 склянка огіркового розсолу;
  • 1 стакан перловки;
  • трохи рослинного масла;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Перлову крупу замочуємо у воді на 1 годину. Після промиваємо, пересипаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 30 хвилин.
  • У цей час нарізаємо кубиками цибулю та моркву, обсмажуємо овочі на сковороді з розігрітим маслом.

  • Кубиками ріжемо картоплю і мариновані огірки.
  • Після того, як крупа проварилася 20 хвилин, додаємо до неї картоплю.
  • В обсмажені овочі видавлюємо часник, перемішуємо.

  • Картоплю варимо до напівготовності, після додаємо в суп огірки, овочеву піджарку, вливаємо огірковий розсіл, підсипаємо сіль, перець та інші спеції за смаком.

  • Доводимо суп до кипіння і можна знімати з вогню.
  • Для більш насиченого смаку і кольору, в суп можна додати зелень петрушки і томатну пасту.

Олів’є на пісному майонезі

У піст можна приготувати навіть такий салат, як «Олів’є». Для заправки можна купити вже готовий пісний майонез. Але навіщо витрачати гроші на продукт з невідомим складом, якщо можна приготувати смачний і корисний соус на основі бобів.

Інгредієнти:

  • картопля;
  • морква;
  • ріпчаста цибуля;
  • зелений горошок;
  • солоні огірки;
  • сіль за смаком.

Для майонезу:

  • біла квасоля;
  • рослинна олія
  • гірчиця;
  • сіль.

Приготування:

  • Моркву і картоплю відварюємо до готовності, після чого овочі остуджуємо, чистимо і нарізаємо кубиками.
  • Також ріжемо кубиками солоні огірки, і ріпчасту цибулю.
  • Висипаємо В миску всі інгредієнти, включаючи зелений горошок.

  • Для соусу відправляємо в блендер білу квасолю, перекручуємо.
  • Потім вливаємо кілька ложок рослинного масла, кладемо гірчицю і сіль за смаком, ще раз все збиваємо до однорідності.

  • Готовий соус пробуємо на смак, якщо він недосолений, то підсолюємо, якщо не вистачає гостроти, то кладемо ще гірчиці.
  • Заправляємо салат і подаємо до столу, прикрасивши його свіжими овочами та зеленню.

  • Для соусу білу квасолю можна відварити в підсоленій воді, але якщо часу немає, то можна використовувати і консервовані боби.

Салат з квасолею по-грузинськи

У меню різдвяного посту 2019 року на кожен день має бути білкова їжа. Але так як м’ясні продукти є забороненими, то для приготування страв варто використовувати квасолю, адже, як відомо, до складу бобів входить рослинний білок. Так з квасолею можна приготувати дуже смачний салат по-грузинськи.

Інгредієнти:

  • 1 банка квасолі в томатному соусі;
  • пучок кінзи;
  • житні сухарики за смаком;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • червоний гострий перець за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

  • У миску викладаємо квасолю без томатного соусу, присипаємо боби чорним меленим перцем і гострим.
  • Додаємо до квасолі дрібно порубаний часник, подрібнену зелень і трохи томатного соусу.
  • Тепер висипаємо сухарики, перемішуємо і відразу подаємо салат до столу, інакше підсушені кубики хліба розтопляться, і страва вже буде не такою смачною.
  • Кінзу в салатах люблять не всі і звичайно, її можна замінити петрушкою. Але грузинське блюдо варто приготувати саме з кінзою, оскільки без такої зелені салат значно втратить у смаку.

Рисові тефтелі з грибами

У дні посту можна в їжу додати будь-які крупи, але з них можна варити не тільки каші, а готувати і інші страви. Наприклад, смачні і ситні рисові тефтелі з грибами.

Інгредієнти:

  • 500 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 склянка рису;
  • томатна паста, спеції;
  • томатний соус;
  • борошно для панірування.

Приготування:

  • Для тефтельки потрібен клейкий рис, тобто крупу заливаємо 2-ма склянками води, засипаємо 0,5 ч. ложки солі і відварюємо до готовності. Рис перед варінням не промиваємо, інакше з нього не вийде зліпити тефтелі.
  • Подрібнюємо цибулю Кубиками, невеликими брусочками ріжемо гриби і на тертці перетираємо моркву. Після цибулю з морквою підсмажити на сковороді з невеликою кількістю масла, а потім обсмажуємо овочі разом з грибами з додаванням карі, хмелі-сунелі.
  • У напівготовий рис висипаємо обсмажені гриби з овочами, ретельно все перемішуємо.
  • З отриманого фаршу формуємо тефтелі, паніруємо в борошні і відразу кладемо у форму для випічки.
  • У чашу кладемо кілька ложок томатного соусу, можна взяти перетерті томати, додаємо томат-пасту, вливаємо воду, підсипаємо сіль і розмішуємо, соус не повинен бути дуже рідким.
  • Тепер томатною сумішшю заливаємо тефтелі і ставимо в духовку на 20-25 хвилин, температура 220°С.
  • Готову страву присипаємо свіжою зеленню.
  • Пісні тефтелі можна приготувати не тільки з рису, але і з сочевиці або з гречки.

Картопля в горщиках з овочами

При складанні меню в різдвяний піст можна розглянути і такий рецепт, як горщики з запеченою картоплею. Блюдо виходить дуже апетитним і ситним.

Інгредієнти (на 6 горщиків):

  • 1,4 кг картоплі;
  • 700 г капусти;
  • 1 склянка квасолі;
  • 4 цибулини;
  • 4 моркви;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Квасолю промиваємо, висипаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання варимо боби протягом 1,5 годин.
  • Цибулю подрібнюємо кубиками, натираємо на тертці моркву, шаткуємо капусту.
  • На сковороді з гарячим маслом треба підсмажити до м’якості цибулю, потім додаємо моркву, смажимо овочі 5-7 хвилин.
  • Потім підсипаємо до овочів сіль, додаємо томат-пасту, перемішуємо, тушкуємо пару хвилин і викладаємо капусту.

  • Вміст сковороди присипаємо перцем, перемішуємо, підливаємо трохи води і тушкуємо під кришкою.
  • Кубиками ріжемо картоплю, складаємо в миску, присипаємо сіллю, перцем і будь-якими спеціями за смаком, перемішуємо.
  • Розкладаємо По горщикам тушковані овочі, потім квасолю і картоплю зі спеціями.

  • Накриваємо кришечками і ставимо в духовку на 45 хвилин, температура 200°С.
  • Після горщики дістаємо, вміст перемішуємо і повертаємо в піч ще на 1 годину.
  • Готову страву подаємо зі свіжою зеленню.

Якщо квасоля не доводиться по смаку, то її з рецепту можна виключити або замінити будь-якими грибами, вийде також смачно і ситно.

Пісний пиріг з ягодами

В дозволені дні різдвяного посту можна подати на стіл і солодкі страви. Сьогодні рецептів пісної випічки дуже багато, від млинців до апетитних пирогів.

Інгредієнти для тіста:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 80 г крохмалю;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 г солі;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 120 мл рослинного масла;
  • 120 мл води.

Для начинки:

  • 500 г ягід;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 2 ст. л. води.

Приготування:

  • Спочатку підготуємо начинку і для цього беремо будь-які ягоди у свіжому або замороженому вигляді, підсипаємо цукор і подрібнюємо у блендері.
  • В піалу висипаємо крохмал розводимо його водою і отриману суміш переливаємо до товчених ягід, перемішуємо.
  • Тепер ягідну масу треба перелити в сковороду, ставимо на вогонь і при постійному помішуванні прогріваємо суміш до загустіння.
  • Готуємо тісто: у миску вливаємо холодну воду, масло, засипаємо сіль і цукор, розмішуємо до повного розчинення всіх крупинок.
  • Потім підсипаємо просіяне борошно разом з розпушувачем і крохмалем, замішуємо однорідне тісто спочатку ложкою, а потім руками.
  • Перекладаємо тісто в пакет і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
  • Після цього дістаємо, одну третину основи для пирога залишаємо в пакеті, іншу розподіляємо по дну і бокам рознімної форми, робимо бортики заввишки 3 см.
  • Викладаємо остиглу ягідну начинку, рівномірно розподіляємо її.
  • Беремо тісто, відщипуємо від нього шматочки і рівномірно розподіляємо по поверхні начинки.

Ставимо пиріг в духовку на 45-50 хвилин, температура 190°С. Готовий пиріг розрізаємо тільки після того, як він повністю охолоне, тоді начинка добре застигне, і не буде витікати з розрізаних шматочків. І особливо він смачний тоді, коли ніч постоїть в холодильнику.

Різдвяний піст 2019-2020 року триває 40 днів і щоб він не став для всіх віруючих важким випробуванням, до нього потрібно підготуватися завчасно і ретельно продумати меню на кожен день.

І якщо страви будуть різноманітними, то не доведеться щохвилини думати про їжу. А також не варто забувати, що піст – це не тільки обмеження в їжі, потрібно відмовитися від веселощів і свят, а у вільний час відвідувати Храм, щоб очистити свою душу від гріхів і подякувати Богові за всі радості в житті.


Читайте також:

Публікації на тему:

Create Account



Log In Your Account