2022 рік є роком Тигра за східним календарем: події, свята, останні новини, святкування нового 2022 року.
Загрози від шкідливих організмів на виноградних насадженнях в нашій країні змінюються через кліматичні аномалій, прогресуючого глобального потепління, які є причиною появи організмів, що не зустрічалися раніше на деяких територіях, передачі певних хвороб і шкідників з розплідників із зараженими саджанцями. Нижче представлені найбільш поширені захворювання і способи, як боротися з хворобами винограду.
Несправжня борошниста роса винограду називається мілдью. Хвороба викликана грибом Plasmopara viticola Berl. et Toni, що розвиваються переважно на листках і незрілих гронах. Гриб здатний вражати всі органи рослини. Мікроорганізм завезений в Європу в 18 столітті і поширений повсюдно в Росії, Україні, Білорусі. У вологі роки при великій кількості опадів, високої вологості повітря захворювання поширюється дуже швидко і завдає великої шкоди.
Ознаки мілдью наступні:
Спори гриба зимують на опалому листі. На початку вегетації спори потрапляють на нижнє листя куща з водою при поливі, краплями дощу. Зараження і розвиток хвороби відбувається швидше при температурі близько 20 ° С і вологості 80%. Протягом вегетаційного періоду грибки, що переносяться вітром, викликають подальше поширення захворювання.
Мілдью зустрічається найбільш часто і завдає великої шкоди в традиційних виноробних районах, де виноград вирощується тривалий час на великих площах. Шкідливість мілдью складається головним чином в обмеженні асиміляції листкової поверхні кущів. Кущі, ослаблені хворобою, не можуть «прогодувати» ягоди, виноград погано дозріває, кислий. Рівень накопичення запасів речовин, зібраних до зими в багаторічній деревині і лозі, нижче в результаті хвороби, що знижує стійкість кущів до морозу.
Агротехнічні захисні заходи:
Перша базова обробка проти мілдью проводиться безпосередньо перед цвітінням, друга – після цвітіння. Кількість і частота наступних захисних обробок залежить від стійкості культивованого сорту і погоди в даному році. Сорти з високою стійкістю до мілдью не потребують хімічного захисту в сприятливі роки. При вирощуванні досить стійких сортів не потрібно застосовувати профілактичні заходи, а після виявлення перших симптомів захворювання можна використовувати системний препарат. Виникнення і поширення мілдью пов’язано з багатьма факторами:
У традиційних виноробних областях трапляється так, що навіть сорти з високою стійкістю потребують базової хімічної захисту. Навпаки, при вирощуванні винограду в нетрадиційних регіонах навіть сорти, сприйнятливі до мілдью, можуть рости здоровими.
Для хімічного захисту використовується широкий вибір. Заходи боротьби з мілдью засновані на профілактичні препарати, що містять манкоцеб, наприклад: Дітан Неотек (Dithane NeoTec 75 WG) в дозі 3-4,5 кг / га. Застосовують також препарат Рідомілд Голд (Ridomil Gold MZ), бордоською рідиною.
Можна (не обов’язково!) Провести обробку винограду восени від хвороб – після листопаду обприскати 1% бордоською рідиною для профілактики мілдью в наступному сезоні.
Збудник хвороби – сумчастий гриб Uncinula necator. Оїдіум винограду краще розвивається при високій температурі і вологості. Це не типові умови для клімату середньої смуги, тому справжня борошниста роса частіше зустрічається в південних регіонах з м’якою зимою.
Стійкість сортів до оїдіуму сильно розрізняється.
симптоми оїдіуму
Гриб вражає всі зелені частини кущів.
Основні ознаки хвороби:
Чому розтріскуються ягоди винограду? Найбільш частою причиною розтріскування є оидиум.
Спори борошнистої роси зимують під лусочками бруньок і на поверхні здерев’янілих пагонів. Навесні гриб поширюється на зростаючі молоді пагони. При сприятливих умовах утворюються Конідіальниє суперечки, що поширюються дуже швидко. Хвороба розвивається швидше при температурі 25-30 ° C, а при температурі вище 35 ° C грибок гине.
Під час сильних морозів взимку значна частина міцелію руйнується. Тому захворювання частіше зустрічається в південних регіонах.
Спори конідій краще проростають при вологості близько 90%. Розвиток хвороби стримується дощем і росою, які змивають суперечки з поверхні листя. Грибок швидше вражає загущені кущі.
Природні способи захисту від оїдіуму включають створення умов, які обмежують можливість зараження і розвитку захворювання:
Для хімічного захисту використовують препарати:
Перший термін обприскування – період розпускання бруньок.
Збудник хвороби – гриб Botrytis cinerea. Сіра виноградна гниль зустрічається у багатьох сортів.
симптоми
Симптоми інфекції найбільш виражені в період дозрівання врожаю. Гриб зазвичай видно і завдає найбільшої шкоди ягодам винограду.
Сіра цвіль вимагає високої вологості (70-100%) і помірно високої температури (15-25 ° C).
Ознаки сірої гнилі на винограді:
Основа природних способів захисту кущів від сірої гнилі – створення сухого Екоклімат виноградника:
У роки з великою кількістю опадів сорти, чутливі до сірої гнилі, обприскують безпосередньо перед цвітінням. Наступні обробки збігаються з обприскуванням проти борошнистої роси, тобто в кінці фази росту ягід і на початку дозрівання (розм’якшення ягід).
Для останніх обробок винограду слід вибирати препарати з більш коротким терміном очікування з урахуванням дати збору врожаю.
Для захисту від сірої гнилі використовують такі препарати: Топсин, Свитч, Ровраль, бордоською рідиною.
Захворювання прийшло з Північної Америки і відоме в усіх країнах, де вирощують виноград. Збудник – гриб Guignardia bidwellii.
ознаки захворювання
Симптоми найчастіше зустрічаються на листках і ягодах.
Чим обробити виноград ?
Для швидкого розвитку грибу потрібно 2-3-денна дощова погода при досить високій температурі повітря (близько 25 ° C). Боротьба з ним полягає в обрізанні та спалюванні всіх заражених частин рослин.
У разі захворювання в попередньому році, ранньою весною, перед розпусканням бруньок проводять весняну обробку винограду, обприскуючи кущі 2-3% -ним розчином бордоської рідини. Під час боротьби з борошнистою росою, коли молоді пагони досягають 2-3 см в довжину, також борються з чорної гниллю. Систематичне обприскування проти борошнистої роси в більш пізні терміни також запобігає появі чорної гнилі.
Для захисту рослин застосовують препарат Топаз.
Захворювання найчастіше зустрічається в районах, де зустрічається град (поширене в Краснодарському краї і Грузії).
симптоми
Гриб розвивається найшвидше на механічно пошкоджених ягодах, наприклад, побитих градом, у вологу і теплу погоду при 25-30 ° C.
Захист, що здійснюється природними методами, полягає в запобіганні механічного пошкодження шкірки шляхом захисту посадок від граду, пошкодження птахами, осами. Всі уражені органи куща слід обрізати до здорового місця і спалити. Під час обробки препаратами від мілдью, що містять манкоцеб, кущі частково захищені від білої гнилі. Мідні препарати малоефективні.
Це грибкове захворювання відоме в усіх країнах, де вирощується виноград. Гриб Elsinoe ampelina завдає серйозної шкоди в теплих регіонах. Він вражає сорти винограду (Vitis vinifera) і міжвидові гібриди.
ознаки
Симптоми антракноза винограду видно на всіх зелених частинах винограду:
Розвитку антракноза сприяє дощова погода або висока вологість. Занадто вологий мікроклімат виноградника, викликаний високою щільністю пагонів, низьким формуванням кущів або бур’янами, сприяє поширенню і розвитку винуватця захворювання.
захист рослин
Захист складається з обмеження джерел інфекції – зрізання та спалювання заражених частин рослин. Антракноз не зустрічається на виноградниках, систематично обробляються від мілдью.
Збудник чорної плямистості винограду – гриб Phomopsis viticola.
ознаки захворювання
Сильні неконтрольовані інфекції призводять до повної загибелі кущів. Гриб зимує під лусочками зимуючих вічок, зараження полегшує волога, дощова весна.
Оптимальні умови для росту грибів:
Плямистість частіше вражає кущі, перевантажені урожаєм, ослаблені. Грибок переноситься на здорові кущі при обрізанні, може поширитися з посадковим матеріалом.
лікування
Заражені кущі або їх частини слід видалити з плантації, спалити. Лікування проти мілдью зменшує прояв чорної плямистості, тільки процедуру потрібно починати раніше – першу обробку краще проводити по набряклим нирках, після утворення 4 листа проводять другу обробку.
Це хвороба винограду широко поширена в усьому світі. Гриб Pseudopeziza tracheiphila вражає більшість сортів винограду (Vitis vinifera) і гібриди.
ознаки
Симптоми проявляються лише на листі:
Шкідливість захворювання полягає головним чином у зменшенні асиміляційної поверхні листа, в результаті ягоди достигають пізніше. Лози гірше визрівають, кущі, накопичують менше резервних речовин, взимку легко замерзають.
Захворювання частіше спостерігається після сухої зими з невеликою кількістю снігу і наступних періодів дощової погоди у травні – червні.
чим лікувати
Захист від краснухи винограду полягає в згрібанні і видаленні сухих опалого листя з території виноградника. Чагарники слід оглядати з того моменту, коли молоді пагони досягають довжини 10 см. Лікування проти мілдью зменшує ризик виникнення краснухи.
Збудник цього небезпечного для деяких сортів винограду захворювання – бактерія Agrobacterium tumefaciens (синонім Pseudomonas tumefaciens). Бактерія крім винограду вражає до 40 видів рослин: мигдаль, грушу, абрикос, яблуню, персик, смородину, ожину. Збудник, потрапивши в грунт, може зберігатися кілька років.
Зараження винограду відбувається через грунт або під час обрізання інфікованим інструментом. Бактерія повністю заражає кущ, але виявляється лише в окремих його частинах. Бактерії викликають утворення пухлинних клітин винограду, початківців неконтрольоване ділення.
симптоми
Різні сорти винограду в різній мірі схильні до бактеріального раку:
На жаль, даних про стійкість найбільш поширених в особистому господарстві столових сортів в літературі немає.
Найбільш поширений вид фізіологічних захворювань на виноградниках – залізний хлороз. Це захворювання пов’язане з недостатнім надходженням доступних форм заліза в рослину. Часта причина захворювання – надлишок в грунті активного вапна, яка, пов’язуючи залізо, робить його недоступним для виноградного куща.
Як визначити хлороз:
Захист винограду від хвороби:
Обтяжливими шкідниками лози крім комах є козулі і зайці, які ушкоджують здеревілі і трав’янисті пагони, тому виноградник повинен бути обгороджений, наприклад, сіткою. Комахи перетинчастокрилі (оси, шершні), часто знищують дозрівають ягоди в серпні і перших числах вересня. Серед птахів основного збитку завдають шпаки і горобинники, що поїдають дрібні, темні ягоди і ушкоджують великі, що призводить до їх гниття.
Павутинні кліщі – невеликі павукоподібні (довжиною 0,4-0,7 мм), що належать до загону кліщів Acarina.
симптоми
Павутинні кліщі харчуються на нижній стороні листя, висмоктують сік, проколюючи тканини.
заходи боротьби
Шкідливість павутинного кліща в основному полягає в обмеженні асиміляційної поверхні листя, що може негативно позначитися на якості врожаю винограду і Одеревіння пагонів.
Протягом вегетаційного періоду кількість павутинних кліщів обмежується обприскуваннями серосодержащими препаратами. Ці препарати в концентрації 2-3% дуже корисні в період, що передує розпускання бруньок, до першого обприскування винограду перед вегетацією.
Обробку проводять не пізніше, ніж за тиждень до розпускання бруньок, переважно в теплу (мінімум 15 ° C), сонячну погоду. Обприскувати виноград треба точно і рясно, щоб рідина проникала в кожен куточок кори.
У місцях, де часто з’являються павутинні кліщі, обприскування слід проводити щороку до початку вегетації. Коли навесні з’ясовується, що павутинний кліщ завдає шкоди молодим листям, на жаль, доведеться використовувати більш серйозний препарат з групи акарицидів – Аполло, Омайт, Ортус, Демітан, Бітоксибацилін. Процедура повинна виконуватися строго з інструкціями на упаковці обраного препарату. Потрібно звернути увагу, щоб обраний препарат також ефективно знищував дорослі форми кліщів.
Eriophyes vitis – дуже маленький кліщ, довжиною близько 0,15 мм.
симптоми
Ознаки нападу зудня:
наноситься шкода
Самки зудня зимують під лусочками бруньок. Навесні, коли стає тепло, вони переходять на молоде листя, починають харчуватися. Велика кількість зуднем є причиною зменшення асиміляційної поверхні листя, що послаблює кущі, погіршує якість врожаю. Вони можуть завдати особливо великої шкоди молодим виноградником, саджанців у розсадниках.
Боротьба з шкідником
Захист полягає в тому, щоб протягом приблизно тижня до розпускання бруньок зробити обприскування 2-3% -ним розчином серосодержащего агента (80% Si, наприклад Siarkol Ekstra 80 WP або аналогічний). Обприскування більш ефективно проводити в сонячну, теплу погоду. Під час вегетації хімічний захист менш ефективна, хімічні речовини повинні використовуватися відповідно до програми захисту рослин.
Phyllocoptes vitis і Epitrimerus vitis – це 2 морфологічно різні форми одного і того ж виду кліща Calepitrimerus vitis, часто описуються в літературі як різні шкідники. Це кліщ довжиною 0,15 мм з подовженою формою тіла.
симптоми
заходи боротьби
Акаріноз найбільш інтенсивно розвивається ранньою весною і вдруге в серпні. Протягом літнього загострення симптомів, листя можуть стати коричневими.
Хороші результати можна отримати, обприскуючи нирки серосодержащими препаратами аналогічним чином, як і для скорочення популяції павутинних кліщів.
Двулётная листовертка (Eupoecilia ambiguella) частіше зустрічається в прохолодних, вологих районах. Це метелики з різнобарвними, жовтуватими, вузькими крилами розміром 12-15 мм. Гусениці червонувато-коричневі. Гронова листовертка (Polychrosis botrana) зустрічається в більш теплих, сухих місцях. Метелики мають різноманітні кольори (сірий, коричнево-червоний), гусениці зелені.
Захист від листокруток заснована головним чином на використанні пасток з феромонами. Метелики також ловлять різними типами легких пасток. При сильних ураженнях застосовують інсектициди.
Viteus vitifolii syn. Phylloxera vastratrix – найнебезпечніший шкідник винограду, особливо поширений в теплих регіонах. Родина шкідника (належить до загону попелиць) – США, звідки він прибув до Європи приблизно у 1860 році.
Філоксера зустрічається в 2 формах:
Філоксера пошкоджує коріння в основному сортів Vitis vinifera та більшості гібридів. Тільки старі міжвидові гібриди I і II, рідше третього покоління стійкі до філоксери. Уражені кущі погано ростуть, погано дають урожай, гинуть через 2-3 роки. На коренях, уражених шкідниками, утворюються нарости.
Листова форма філоксери зустрічається на листках стійких американських сортів або сортах винограду, які використовуються в якості підщеп. Якщо це відбувається з високою інтенсивністю, шкідник вражає листя, чутливі до кореневої формі європейських сортів. Під впливом проколів на нижньому боці листків утворюються характерні нарости.
Самка безкрила, довжиною 1,2-1,5 мм, жовтувата, з трьома парами маленьких ніжок. Яйця овальні, біло-жовті, розміром 0,4 мм. Личинки схожі на дорослих, але менше. Крилата самка відкладає кілька яєць, з яких виводяться обидві статі. Перед зимою самка відкладає одне запліднене яйце в корі стовбура куща, яке зимує. Самки з зимових яєць вилуплюються навесні, народжуючи листову форму філоксери. Самки листової форми розмножуються партеногенетически, відкладаючи яйця на листках всередині. Коренева форма зимує у вигляді личинок. Протягом року 4-6 поколінь можуть розмножуватися партеногамно.
До цих пір вважалося, що через більш холодного клімату філоксера не зустрічається в Росії. Результати останніх спостережень суперечать цим думкам. Філоксера не тільки зустрічається в різних районах, але і завдає видимий збиток.
Єдиний надійний захист від філоксери – щеплення сортів на стійкі до філоксери підщепних сорти.
Сорти, стійкі до філоксери, не вимагають щеплення, наприклад, Молдова. Філоксера не зустрічається в грунтах з високим вмістом піску (вище 80%).
Хімічний захист від філоксери, особливо кореневої форми, дає погані результати, знищити шкідника практично неможливо. Препарати, що використовуються для цієї мети, дуже токсичні, і їх використання в комплексному вирощуванні заборонено.
Виноградними шкідниками можуть бути різні види попелиць, щитівки. Вони зазвичай харчуються молодими пагонами, у верхній частині або на листках.
Попелиця висмоктує соки з зелених органів, які в кінцевому підсумку деформують і послаблюється їх зростання. Щитівки в основному зустрічаються на здерев’янілих пагонах. Вони висмоктують вміст рослинних клітин, обгладивая кущ. Щоб врятувати виноград його необхідно обприскувати відповідними інсектицидами.
Комаха в основному харчується ягодами ранньостиглих сортів з тонкою шкіркою і солодкою, ароматною м’якоттю.
Збиток, нанесений осами, особливо серйозний у випадку столових сортів, оскільки він знижує їх комерційну цінність. Пошкодження ягід осою численне, особливо коли під час дозрівання проходять дощі, в результаті чого ягоди лопаються.
Захист від ос полягає у знищенні гнізд біля виноградника. Можна ловити ос в контейнери з приманкою, розвішані на винограднику (оцет підсолоджений, пиво).
Шпаки – найпоширеніші шкідники на виноградниках. Птахи можуть майже повністю знищити дозрілі ягоди, обклевивая грона винограду. Захист від птахів складна, іноді неефективна. Ефективний спосіб захисту дозрівають грон винограду від птахів – захист кущів спеціальною сіткою. Звукові відлякувачі – це сучасний, не менш ефективний спосіб.
У захисті виноградника від шкідливих організмів велике значення мають: