Шкідники і хвороби винограду – фото і опис, чим лікувати, методи боротьби

З поширенням виноградарства виникають проблеми, пов’язані із захистом виноградників від шкідливих організмів. Хвороби і шкідники викликають прямі втрати – зниження врожайності і якості винограду, надають несприятливий вплив на зростання, стан і стійкість кущів до морозів (непрямі втрати). У представленій статті описані поширені бактеріальні та грибкові хвороби винограду – опис з фотографіями і способи лікування, а також шкідники.

 

Захворювання

Загрози від шкідливих організмів на виноградних насадженнях в нашій країні змінюються через кліматичні аномалій, прогресуючого глобального потепління, які є причиною появи організмів, що не зустрічалися раніше на деяких територіях, передачі певних хвороб і шкідників з розплідників із зараженими саджанцями. Нижче представлені найбільш поширені захворювання і способи, як боротися з хворобами винограду.

мілдью

Несправжня борошниста роса винограду називається мілдью. Хвороба викликана грибом Plasmopara viticola Berl. et Toni, що розвиваються переважно на листках і незрілих гронах. Гриб здатний вражати всі органи рослини. Мікроорганізм завезений в Європу в 18 столітті і поширений повсюдно в Росії, Україні, Білорусі. У вологі роки при великій кількості опадів, високої вологості повітря захворювання поширюється дуже швидко і завдає великої шкоди.

симптоми

Ознаки мілдью наступні:

  • на молодому листі винограду хвороба проявляється в круглих, жовто-оливкових плямах або іржавих, напівпрозорих плямах;
  • потім з’являються некротичні плями з біло-сірим нальотом борошнистим на нижньому боці аркуша;
  • на старих, нижніх листках плями мають мозаїчний малюнок, обмежений прожилками;
  • в умовах підвищеної вологості повітря плями швидко ростуть, покриваючи всю поверхню листя;
  • в суху, сонячну погоду тканину в місці появи плям стає коричневою, висихає;
  • суцвіття жовтіють, сохнуть – конідіальне спороношение рідко утворюється на суцвіттях до цвітіння, але може з’явиться після цвітіння, протягом періоду зав’язування ягід;
  • уражені молоді ягоди темніють, в’януть і перетворюються в коричнево-фіолетові мумії.

Спори гриба зимують на опалому листі. На початку вегетації спори потрапляють на нижнє листя куща з водою при поливі, краплями дощу. Зараження і розвиток хвороби відбувається швидше при температурі близько 20 ° С і вологості 80%. Протягом вегетаційного періоду грибки, що переносяться вітром, викликають подальше поширення захворювання.

Мілдью зустрічається найбільш часто і завдає великої шкоди в традиційних виноробних районах, де виноград вирощується тривалий час на великих площах. Шкідливість мілдью складається головним чином в обмеженні асиміляції листкової поверхні кущів. Кущі, ослаблені хворобою, не можуть «прогодувати» ягоди, виноград погано дозріває, кислий. Рівень накопичення запасів речовин, зібраних до зими в багаторічній деревині і лозі, нижче в результаті хвороби, що знижує стійкість кущів до морозу.

способи боротьби

Агротехнічні захисні заходи:

  • видалення джерел інфекції – сухих, опалого листя;
  • санітарний стан виноградника покращує висока Формування кущів, раціональна обрізка, внесення добрив, систематична прополка грунту.

Перша базова обробка проти мілдью проводиться безпосередньо перед цвітінням, друга – після цвітіння. Кількість і частота наступних захисних обробок залежить від стійкості культивованого сорту і погоди в даному році. Сорти з високою стійкістю до мілдью не потребують хімічного захисту в сприятливі роки. При вирощуванні досить стійких сортів не потрібно застосовувати профілактичні заходи, а після виявлення перших симптомів захворювання можна використовувати системний препарат. Виникнення і поширення мілдью пов’язано з багатьма факторами:

  • мікрокліматом виноградників;
  • погодними умовами в конкретному році;
  • використовуваними сільськогосподарськими технологіями;
  • накопиченням первинних джерел інфекції в даному районі.

У традиційних виноробних областях трапляється так, що навіть сорти з високою стійкістю потребують базової хімічної захисту. Навпаки, при вирощуванні винограду в нетрадиційних регіонах навіть сорти, сприйнятливі до мілдью, можуть рости здоровими.

Для хімічного захисту використовується широкий вибір. Заходи боротьби з мілдью засновані на профілактичні препарати, що містять манкоцеб, наприклад: Дітан Неотек (Dithane NeoTec 75 WG) в дозі 3-4,5 кг / га. Застосовують також препарат Рідомілд Голд (Ridomil Gold MZ), бордоською рідиною.

Можна (не обов’язково!) Провести обробку винограду восени від хвороб – після листопаду обприскати 1% бордоською рідиною для профілактики мілдью в наступному сезоні.

Оїдіум або борошниста роса винограду

Збудник хвороби – сумчастий гриб Uncinula necator. Оїдіум винограду краще розвивається при високій температурі і вологості. Це не типові умови для клімату середньої смуги, тому справжня борошниста роса частіше зустрічається в південних регіонах з м’якою зимою.

Стійкість сортів до оїдіуму сильно розрізняється.

симптоми оїдіуму

Гриб вражає всі зелені частини кущів.

Основні ознаки хвороби:

  • в початковій стадії захворювання на верхній і нижній сторонах листя з’являються невеликі блідо-зелені плями діаметром кілька міліметрів; поверхню плям характерно матова;
  • білуватий, борошнистий наліт конідіальной суперечка ледь помітний на початковій стадії захворювання; наліт з’являється з обох сторін аркуша і стає більш вираженим після тривалих періодів теплої погоди;
  • мучнистое покриття більш інтенсивно на верхній стороні листя;
  • сильно уражені хворобою листя винограду висихають, гинуть;
  • на пагонах хвороба проявляється у вигляді поздовжніх темних плям, покритих погано видимим нальотом спор;
  • в міру одревеснения пагонів, плями темніють до чорно-коричневих і стають добре видно на здерев’янілих пагонах;
  • уражені хворобою ягоди винограду покриваються товстим брудно-білим нальотом;
  • під нальотом, на поверхні шкірки ягід видно невеликі темні некротичні плями, шкірка висихає, перестає рости, а м’якоть продовжує зростати, що викликає глибоке розтріскування ягід аж до насіння.

Чому розтріскуються ягоди винограду? Найбільш частою причиною розтріскування є оидиум.

заходи боротьби

Спори борошнистої роси зимують під лусочками бруньок і на поверхні здерев’янілих пагонів. Навесні гриб поширюється на зростаючі молоді пагони. При сприятливих умовах утворюються Конідіальниє суперечки, що поширюються дуже швидко. Хвороба розвивається швидше при температурі 25-30 ° C, а при температурі вище 35 ° C грибок гине.

Під час сильних морозів взимку значна частина міцелію руйнується. Тому захворювання частіше зустрічається в південних регіонах.

Спори конідій краще проростають при вологості близько 90%. Розвиток хвороби стримується дощем і росою, які змивають суперечки з поверхні листя. Грибок швидше вражає загущені кущі.

Природні способи захисту від оїдіуму включають створення умов, які обмежують можливість зараження і розвитку захворювання:

  • правильне внесення добрив;
  • догляд за грунтом (прополка);
  • правильна обрізка і навантаження кущів – форма кущів повинна забезпечувати максимальну повітропроникність і сонячне світло протягом вегетаційного періоду.

Для хімічного захисту використовують препарати:

  • Топаз,
  • Топсин
  • колоїдну сірку.

Перший термін обприскування – період розпускання бруньок.

сіра гниль

Збудник хвороби – гриб Botrytis cinerea. Сіра виноградна гниль зустрічається у багатьох сортів.

симптоми

Симптоми інфекції найбільш виражені в період дозрівання врожаю. Гриб зазвичай видно і завдає найбільшої шкоди ягодам винограду.

Сіра цвіль вимагає високої вологості (70-100%) і помірно високої температури (15-25 ° C).

Ознаки сірої гнилі на винограді:

  • симптоми на молодих пагонах і листках досить рідкісні; зазвичай проявляються в надзвичайно сприятливих умовах для росту грибків;
  • на листках з’являються великі плями, оточені більш світлої жовто-зеленою облямівкою; тканину в цьому місці висихає, стає коричневою, покрита тонким шаром міцелію і конідіальной суперечка;
  • при подрібненні сухого листя летить біло-сіра пилок;
  • суцвіття, уражені хворобою, стають коричневими, висихають;
  • симптоми захворювання часто зустрічаються на незрілих ягодах; зазвичай страждають сорти з компактними гронами, погано провітрюваних – псуються ягоди коричневі з білим міцеліевим нальотом; гниль зустрічається дуже часто в період дозрівання врожаю.

методи боротьби

Основа природних способів захисту кущів від сірої гнилі – створення сухого Екоклімат виноградника:

  • більш висока форма чагарнику;
  • не потрібно перевантажувати кущі занадто великою кількістю пагонів;
  • зелені операції (уламка, пасинкування) спрямовані на поліпшення проветриваемости куща.

У роки з великою кількістю опадів сорти, чутливі до сірої гнилі, обприскують безпосередньо перед цвітінням. Наступні обробки збігаються з обприскуванням проти борошнистої роси, тобто в кінці фази росту ягід і на початку дозрівання (розм’якшення ягід).

Для останніх обробок винограду слід вибирати препарати з більш коротким терміном очікування з урахуванням дати збору врожаю.

Для захисту від сірої гнилі використовують такі препарати: Топсин, Свитч, Ровраль, бордоською рідиною.

Чорна гниль

Захворювання прийшло з Північної Америки і відоме в усіх країнах, де вирощують виноград. Збудник – гриб Guignardia bidwellii.

ознаки захворювання

Симптоми найчастіше зустрічаються на листках і ягодах.

  • На початку літа на листках з’являються червоно-коричневі плями діаметром 2-3 мм з темно-коричневими ободками.
  • Згодом плями стають більше, в середині набувають світло-сірий колір.
  • По краях плям видно чорні плями пікніди – освіти конідіальной споруляции. Подібні червоно-коричневі плями, оточені пікнідами, також можуть з’являтися на пагонах. Пікніди дозволяють відрізнити чорну гниль від симптомів мілдью.
  • Уражені хворобою ягоди винограду покриваються чорними пікнідами, гниють, висихають.

Поява чорної гнилі – рідкісне захворювання, але коли відбувається, може викликати великі втрати в урожаї. Поширена захворювання в південних регіонах Росії, Грузії, Україні, Молдові.

Чим обробити виноград

Для швидкого розвитку грибу потрібно 2-3-денна дощова погода при досить високій температурі повітря (близько 25 ° C). Боротьба з ним полягає в обрізанні та спалюванні всіх заражених частин рослин.

У разі захворювання в попередньому році, ранньою весною, перед розпусканням бруньок проводять весняну обробку винограду, обприскуючи кущі 2-3% -ним розчином бордоської рідини. Під час боротьби з борошнистою росою, коли молоді пагони досягають 2-3 см в довжину, також борються з чорної гниллю. Систематичне обприскування проти борошнистої роси в більш пізні терміни також запобігає появі чорної гнилі.

Для захисту рослин застосовують препарат Топаз.

Біла гниль

Захворювання найчастіше зустрічається в районах, де зустрічається град (поширене в Краснодарському краї і Грузії).

симптоми

  • Гриб Metasphaeria Diplodiella зазвичай вражає ягоди, які набувають світло-коричневий колір, зморщуються, висихають.
  • Уражені гілки покриваються дрібними коричневими плямами. Згодом плями расшіряютсяются по всій поверхні пагонів.
  • Висихають пагони покриті коричневим нальотом.

Гриб розвивається найшвидше на механічно пошкоджених ягодах, наприклад, побитих градом, у вологу і теплу погоду при 25-30 ° C.

заходи боротьби

Захист, що здійснюється природними методами, полягає в запобіганні механічного пошкодження шкірки шляхом захисту посадок від граду, пошкодження птахами, осами. Всі уражені органи куща слід обрізати до здорового місця і спалити. Під час обробки препаратами від мілдью, що містять манкоцеб, кущі частково захищені від білої гнилі. Мідні препарати малоефективні.

антракноз

Це грибкове захворювання відоме в усіх країнах, де вирощується виноград. Гриб Elsinoe ampelina завдає серйозної шкоди в теплих регіонах. Він вражає сорти винограду (Vitis vinifera) і міжвидові гібриди.

ознаки

Симптоми антракноза винограду видно на всіх зелених частинах винограду:

  • На листі грибок утворює невеликі, ледь помітні плями. Пізніше плями темніють, стають червонувато-коричневими.
  • Уражена тканина листя (в межах плям) розсипається, листя стають чорними, скручуються, опадають.
  • На пагонах з’являються невеликі, поступово збільшуються коричневі плями, краї яких темніше і чітко окреслені.
  • На здерев’янілих пагонах в уражених зонах утворюються потовщені, потріскані рани.
  • На ягодах гриб утворює круглі сірі плями діаметром близько 5 мм з коричнево-червоною облямівкою. У місцях плям ягоди стають твердими, виноград часто лопається.
  • Повністю заражені ягоди висихають, утворюючи «мумії».

сприятливі фактори

Розвитку антракноза сприяє дощова погода або висока вологість. Занадто вологий мікроклімат виноградника, викликаний високою щільністю пагонів, низьким формуванням кущів або бур’янами, сприяє поширенню і розвитку винуватця захворювання.

захист рослин

Захист складається з обмеження джерел інфекції – зрізання та спалювання заражених частин рослин. Антракноз не зустрічається на виноградниках, систематично обробляються від мілдью.

Чорна плямистість

Збудник чорної плямистості винограду – гриб Phomopsis viticola.

ознаки захворювання

  • Симптоми (у вигляді маленьких темно-коричневих точок, що чорніють в міру розвитку захворювання) видно на нижніх частинах пагонів.
  • Постійно зростаюча лоза поздовжньо лопається в місцях, заражених грибком. Як правило, тріщини виникають в нижній частині лози і викликають її висихання.
  • Уражена грибком зелене листя освітлюється. Листова інфекція зустрічається набагато рідше. Листя можуть бути покриті коричнево-чорними некротичними плямами на тлі більш великих жовто-зелених плям. Може спостерігатися курчавость листя винограду.

умови розвитку

Сильні неконтрольовані інфекції призводять до повної загибелі кущів. Гриб зимує під лусочками зимуючих вічок, зараження полегшує волога, дощова весна.

Оптимальні умови для росту грибів:

  • температура повітря – 20-25 ° C,
  • вологість – 80-90%.

Плямистість частіше вражає кущі, перевантажені урожаєм, ослаблені. Грибок переноситься на здорові кущі при обрізанні, може поширитися з посадковим матеріалом.

лікування

Заражені кущі або їх частини слід видалити з плантації, спалити. Лікування проти мілдью зменшує прояв чорної плямистості, тільки процедуру потрібно починати раніше – першу обробку краще проводити по набряклим нирках, після утворення 4 листа проводять другу обробку.

краснуха

Це хвороба винограду широко поширена в усьому світі. Гриб Pseudopeziza tracheiphila вражає більшість сортів винограду (Vitis vinifera) і гібриди.

ознаки

Симптоми проявляються лише на листі:

  • Через кілька днів після зараження на поверхні листових пластин з’являються жовто-зелені плями, прожилки листя всередині плям стають коричневими.
  • Через деякий час плями зливаються, темніють, висихають.
  • На листках сортів з білими ягодами плями стають жовто-коричневими, а на сортах з червоними ягодами – червоними.
  • В кінцевому підсумку плями на листках сортів з білими ягодами стають коричневими, з ніжною жовтою облямівкою, а в разі червоних сортів – червонувато-коричневими з червоною облямівкою.
  • Наявність облямівки – характерний симптом краснухи винограду.

Шкідливість і умови розвитку

Шкідливість захворювання полягає головним чином у зменшенні асиміляційної поверхні листа, в результаті ягоди достигають пізніше. Лози гірше визрівають, кущі, накопичують менше резервних речовин, взимку легко замерзають.

Захворювання частіше спостерігається після сухої зими з невеликою кількістю снігу і наступних періодів дощової погоди у травні – червні.

чим лікувати

Захист від краснухи винограду полягає в згрібанні і видаленні сухих опалого листя з території виноградника. Чагарники слід оглядати з того моменту, коли молоді пагони досягають довжини 10 см. Лікування проти мілдью зменшує ризик виникнення краснухи.

бактеріальний рак

Збудник цього небезпечного для деяких сортів винограду захворювання – бактерія Agrobacterium tumefaciens (синонім Pseudomonas tumefaciens). Бактерія крім винограду вражає до 40 видів рослин: мигдаль, грушу, абрикос, яблуню, персик, смородину, ожину. Збудник, потрапивши в грунт, може зберігатися кілька років.

Зараження винограду відбувається через грунт або під час обрізання інфікованим інструментом. Бактерія повністю заражає кущ, але виявляється лише в окремих його частинах. Бактерії викликають утворення пухлинних клітин винограду, початківців неконтрольоване ділення.

симптоми

 

  • На багаторічних частинах куща (штамб, рукава, кордони) з’являються пухлини, які розростаються, кора розтріскується.
  • Згодом кущ втрачає продуктивність, при сильних ураженнях провідної системи рослини гинуть.

 

Прямих заходів боротьби з хворобою не існує. Можлива тільки профілактика:

 

  • Придбання сертифікованих саджанців, вільних від бактерій.
  • Обрізка кущів чистим інструментом. Якщо в посадці присутні хворі кущі, для них заводять окремий секатор, пилку.
  • З хворих кущів і рослин, що ростуть поруч, не заготовляють живці для розмноження.
  • Бажано, щоб перед закладанням виноградника протягом 5 років на ділянці не росли культури, що вражаються бактерією Pseudomonas tumefaciens.

 

Різні сорти винограду в різній мірі схильні до бактеріального раку:

  • наприклад, дуже сильно уражається столовий сорт Кардинал;
  • відносно стійкі технічні сорти Аліготе, Ркацителі.

На жаль, даних про стійкість найбільш поширених в особистому господарстві столових сортів в літературі немає.

хлороз

Найбільш поширений вид фізіологічних захворювань на виноградниках – залізний хлороз. Це захворювання пов’язане з недостатнім надходженням доступних форм заліза в рослину. Часта причина захворювання – надлишок в грунті активного вапна, яка, пов’язуючи залізо, робить його недоступним для виноградного куща.

Як визначити хлороз:

 

  • Пожовтіння листя, що носить певний характер. Листя жовтіють від кінців втечі у напрямку до його основи, чим ближче до основи, тим листя зеленішою. У підстави стебел винограду забарвлення листових пластинок може бути нормальною. Ця характерна особливість є відмінною рисою залізного хлороза, що дозволяє відрізняти його від інших причин пожовтіння листя винограду.
  • Порушення фотосинтезу в наслідок хлороза призводить до ослаблення росту пагонів і зниження продуктивності виноградного куща.

 

Захист винограду від хвороби:

 

  • Внесення в грунт (переважно) або у вигляді позакореневих підживлень хелатов заліза. Для цього порошок хелати розводять по інструкції, зазначеної на упаковці препарату. При внесенні в грунт розчин наливають в підготовлені лунки по периметру куща. Потім кущі поливають. При позакореневих підгодівлі обприскують листя винограду. Періодично внесення хелатов повторюють.
  • Найнадійніший спосіб – використання для посадки щеплених на карбонатоустойчівих підщепах саджанців, наприклад:
    • Феркаль – найстійкіший підщепу, витримує до 50% активного вапна в грунті, філлоксероустойчів;
    • Шасла × Берландіері 41Б – до 40% активного вапна, філлоксероустойчів.

 

шкідники

Обтяжливими шкідниками лози крім комах є козулі і зайці, які ушкоджують здеревілі і трав’янисті пагони, тому виноградник повинен бути обгороджений, наприклад, сіткою. Комахи перетинчастокрилі (оси, шершні), часто знищують дозрівають ягоди в серпні і перших числах вересня. Серед птахів основного збитку завдають шпаки і горобинники, що поїдають дрібні, темні ягоди і ушкоджують великі, що призводить до їх гниття.

павутинний кліщ

Павутинні кліщі – невеликі павукоподібні (довжиною 0,4-0,7 мм), що належать до загону кліщів Acarina.

симптоми

Павутинні кліщі харчуються на нижній стороні листя, висмоктують сік, проколюючи тканини.

  • Пошкодження тканини листа зазвичай відбувається в проміжках між прожилками, де з’являються жовто-зелені напівпрозорі плями.
  • На сильно пошкоджених ділянках утворюються коричневі, некротичні, що розсипаються плями.
  • У разі великої заселеності шкідником листя передчасно опадають. Вершини пагонів і молодих листя, уражених павутинними кліщами, деформуються.

заходи боротьби

Шкідливість павутинного кліща в основному полягає в обмеженні асиміляційної поверхні листя, що може негативно позначитися на якості врожаю винограду і Одеревіння пагонів.

Протягом вегетаційного періоду кількість павутинних кліщів обмежується обприскуваннями серосодержащими препаратами. Ці препарати в концентрації 2-3% дуже корисні в період, що передує розпускання бруньок, до першого обприскування винограду перед вегетацією.

Обробку проводять не пізніше, ніж за тиждень до розпускання бруньок, переважно в теплу (мінімум 15 ° C), сонячну погоду. Обприскувати виноград треба точно і рясно, щоб рідина проникала в кожен куточок кори.

У місцях, де часто з’являються павутинні кліщі, обприскування слід проводити щороку до початку вегетації. Коли навесні з’ясовується, що павутинний кліщ завдає шкоди молодим листям, на жаль, доведеться використовувати більш серйозний препарат з групи акарицидів – Аполло, Омайт, Ортус, Демітан, Бітоксибацилін. Процедура повинна виконуватися строго з інструкціями на упаковці обраного препарату. Потрібно звернути увагу, щоб обраний препарат також ефективно знищував дорослі форми кліщів.

виноградний зудень

Eriophyes vitis – дуже маленький кліщ, довжиною близько 0,15 мм.

симптоми

Ознаки нападу зудня:

  • Кармін-червоні, роздуті, округлі плями.
  • На нижньому боці листків утворюється білястий наліт.
  • Згодом Бородавко-подібні опуклості на поверхні листя стають чіткими, наліт стає коричневим.
  • Якщо шкідник зустрічається у великій кількості, наліт може з’явитися на верхній стороні листя і на інших зелених органах куща.
  • Суцвіття, пошкоджені зуднем, можуть бути повністю знищені.

наноситься шкода

Самки зудня зимують під лусочками бруньок. Навесні, коли стає тепло, вони переходять на молоде листя, починають харчуватися. Велика кількість зуднем є причиною зменшення асиміляційної поверхні листя, що послаблює кущі, погіршує якість врожаю. Вони можуть завдати особливо великої шкоди молодим виноградником, саджанців у розсадниках.

Боротьба з шкідником

Захист полягає в тому, щоб протягом приблизно тижня до розпускання бруньок зробити обприскування 2-3% -ним розчином серосодержащего агента (80% Si, наприклад Siarkol Ekstra 80 WP або аналогічний). Обприскування більш ефективно проводити в сонячну, теплу погоду. Під час вегетації хімічний захист менш ефективна, хімічні речовини повинні використовуватися відповідно до програми захисту рослин.

Акаріноз – кліщ виноградний листової

Phyllocoptes vitis і Epitrimerus vitis – це 2 морфологічно різні форми одного і того ж виду кліща Calepitrimerus vitis, часто описуються в літературі як різні шкідники. Це кліщ довжиною 0,15 мм з подовженою формою тіла.

симптоми

  • Листя, на які нападають кліщі, кучеряве, скручені і зігнуті.
  • Верхівки пагонів слабо ростуть.
  • Листя мають невеликі, світліші, напівпрозорі плями – місця проколів.
  • На пошкоджених пагонах передчасно ростуть пасинки, в результаті кущі набувають вигляду мітли.

заходи боротьби

Акаріноз найбільш інтенсивно розвивається ранньою весною і вдруге в серпні. Протягом літнього загострення симптомів, листя можуть стати коричневими.

Хороші результати можна отримати, обприскуючи нирки серосодержащими препаратами аналогічним чином, як і для скорочення популяції павутинних кліщів.

Двулётная листовертка і Гронова листовертка

Двулётная листовертка (Eupoecilia ambiguella) частіше зустрічається в прохолодних, вологих районах. Це метелики з різнобарвними, жовтуватими, вузькими крилами розміром 12-15 мм. Гусениці червонувато-коричневі. Гронова листовертка (Polychrosis botrana) зустрічається в більш теплих, сухих місцях. Метелики мають різноманітні кольори (сірий, коричнево-червоний), гусениці зелені.

Метелики обох видів літають після заходу сонця і вночі. Шкідники зимують в стадії лялечки в тріщинах кори. Протягом літа виводиться 2 покоління шкідника. Гусениці першого покоління з’являються в червні, до або під час цвітіння. Вони обвивають суцвіття павутиною, харчуються квітами. Гусениці літнього покоління їдять незрілі ягоди. Вони харчуються ягодами до осені, потім переміщаються в укриття на корі, де заляльковуються. На додаток до прямого пошкодження гусениці двулётной листовійки можуть також нести на своїх тілах суперечки різних патогенів, наприклад сірої гнилі.

Захист від листокруток заснована головним чином на використанні пасток з феромонами. Метелики також ловлять різними типами легких пасток. При сильних ураженнях застосовують інсектициди.

філоксера виноградна

Viteus vitifolii syn. Phylloxera vastratrix – найнебезпечніший шкідник винограду, особливо поширений в теплих регіонах. Родина шкідника (належить до загону попелиць) – США, звідки він прибув до Європи приблизно у 1860 році.

Філоксера зустрічається в 2 формах:

 

  • коренева – харчується на коренях;
  • листова – на листках.

 

Філоксера пошкоджує коріння в основному сортів Vitis vinifera та більшості гібридів. Тільки старі міжвидові гібриди I і II, рідше третього покоління стійкі до філоксери. Уражені кущі погано ростуть, погано дають урожай, гинуть через 2-3 роки. На коренях, уражених шкідниками, утворюються нарости.

Листова форма філоксери зустрічається на листках стійких американських сортів або сортах винограду, які використовуються в якості підщеп. Якщо це відбувається з високою інтенсивністю, шкідник вражає листя, чутливі до кореневої формі європейських сортів. Під впливом проколів на нижньому боці листків утворюються характерні нарости.

Самка безкрила, довжиною 1,2-1,5 мм, жовтувата, з трьома парами маленьких ніжок. Яйця овальні, біло-жовті, розміром 0,4 мм. Личинки схожі на дорослих, але менше. Крилата самка відкладає кілька яєць, з яких виводяться обидві статі. Перед зимою самка відкладає одне запліднене яйце в корі стовбура куща, яке зимує. Самки з зимових яєць вилуплюються навесні, народжуючи листову форму філоксери. Самки листової форми розмножуються партеногенетически, відкладаючи яйця на листках всередині. Коренева форма зимує у вигляді личинок. Протягом року 4-6 поколінь можуть розмножуватися партеногамно.

До цих пір вважалося, що через більш холодного клімату філоксера не зустрічається в Росії. Результати останніх спостережень суперечать цим думкам. Філоксера не тільки зустрічається в різних районах, але і завдає видимий збиток.

Єдиний надійний захист від філоксери – щеплення сортів на стійкі до філоксери підщепних сорти.

Сорти, стійкі до філоксери, не вимагають щеплення, наприклад, Молдова. Філоксера не зустрічається в грунтах з високим вмістом піску (вище 80%).

Хімічний захист від філоксери, особливо кореневої форми, дає погані результати, знищити шкідника практично неможливо. Препарати, що використовуються для цієї мети, дуже токсичні, і їх використання в комплексному вирощуванні заборонено.

Попелиця, щитівки

Виноградними шкідниками можуть бути різні види попелиць, щитівки. Вони зазвичай харчуються молодими пагонами, у верхній частині або на листках.

Попелиця висмоктує соки з зелених органів, які в кінцевому підсумку деформують і послаблюється їх зростання. Щитівки в основному зустрічаються на здерев’янілих пагонах. Вони висмоктують вміст рослинних клітин, обгладивая кущ. Щоб врятувати виноград його необхідно обприскувати відповідними інсектицидами.

оси

Комаха в основному харчується ягодами ранньостиглих сортів з тонкою шкіркою і солодкою, ароматною м’якоттю.

Збиток, нанесений осами, особливо серйозний у випадку столових сортів, оскільки він знижує їх комерційну цінність. Пошкодження ягід осою численне, особливо коли під час дозрівання проходять дощі, в результаті чого ягоди лопаються.

Захист від ос полягає у знищенні гнізд біля виноградника. Можна ловити ос в контейнери з приманкою, розвішані на винограднику (оцет підсолоджений, пиво).

птахи

Шпаки – найпоширеніші шкідники на виноградниках. Птахи можуть майже повністю знищити дозрілі ягоди, обклевивая грона винограду. Захист від птахів складна, іноді неефективна. Ефективний спосіб захисту дозрівають грон винограду від птахів – захист кущів спеціальною сіткою. Звукові відлякувачі – це сучасний, не менш ефективний спосіб.

Висновок

У захисті виноградника від шкідливих організмів велике значення мають:

 

  • своєчасна обробка винограду від хвороб і шкідників навесні і влітку з використанням хімічних засобів захисту рослин, рекомендованих для виноградних лоз з урахуванням терміну очікування;
  • правильне розташування виноградника (сонячні місця, помірно провітрюваних);
  • відбір найбільш стійких до хвороб сортів винограду;
  • посадка саджанців, вільних від хвороб, шкідників;
  • захисту винограду від хвороб повинна передувати правильна ідентифікація шкідливого організму;
  • належні профілактичні заходи, включаючи правильну агротехніку – ретельна обрізка кущів, боротьба з бур’янами, помірне азотне добриво, знищення джерел первинної інфекції (спалювання зрізаних пагонів).

 



Create Account



Log In Your Account