2022 рік є роком Тигра за східним календарем: події, свята, останні новини, святкування нового 2022 року.
Вся віруюча православна спільнота буде відзначати Великий піст в 2020 році. Він передує Світлому святу Великодня. Така традиція сягає корінням у давнину і виникла на зорі християнства. Цей період грає роль підготовчого етапу до урочистостей, присвячених Воскресінню Ісуса Христа, несе в собі елемент вшанування пам’яті останніх моментів буття на землі. Тривалість Великого посту найбільша серед усіх інших постів. До того ж він вважається найбільш суворим. Віруючим з проблемами зі здоров’ям, вагітним жінкам робляться деякі послаблення. Важливо при цьому не тільки подбати про необхідність дотримуватися помірністі в їжі, але і пройти шлях духовного очищення.
Традиційно дата початку і закінчення посту пов’язані з Великоднем, у зв’язку з чим, даний період не має чіткої фіксації в календарі. Тому для уточнення днів дотримання помірності і очищення треба скористатися церковним календарем. Визначивши дату, на яку припадає Великдень, можна зробити досить простий розрахунок дат початку та кінця православного Великого посту.
В 2020 році, починається Великий піст 2 березня, а завершиться він 18 квітня.
Його загальна тривалість складе 48 днів, включаючи такі дні:
Як тільки починається Страсна седмиця, початкові три дні з 13 по 15 квітня застосовується сухоїдіння. Протягом Чистого четверга 16 квітня вживають рослинну їжу з добавками масла. У Страсну п’ятницю потрібно відмовитися від страв до моменту, коли винесуть плащаницю. Під час Страсної суботи 18 квітня дозволено їсти хліб з водою.
Слід відзначити, що дні Благовіщення, Лазаревої суботи, Вербної неділі – це час, коли в меню включають рибну ікру. На Благовіщення дозволяють додавати в раціон рибу, за умови, що немає збігу по датах зі Страсного седмицею.
Основна мета дотримання Великого посту полягає у стриманості від безлічі спокус, які йдуть рука об руку з нами протягом життя. Тут вказується на цінність не самої дієти, а на необхідність поліпшення людьми самих себе, роботи над зміцненням своєї віри в Бога, самоочищення. А інструментом виступає накладення обмежень.
Однак деякі фахівці акцентують увагу ще на кількох моментах. Дотримання простого і пісного меню сприяє економії часу і грошей віруючих. Тому з’являється можливість частіше відвідувати церкву, а гроші витрачати на милосердя, допомагаючи нужденним.
Заборон у цей період досить багато, тому слід максимально приділити час духовному очищенню та розвитку:
Прийом їжі необхідно звіряти з календарним розкладом. В будні дні сідають за стіл ввечері, після заходу сонця. Субота і неділя є днями, коли прийом їжі допустимий в обід і ввечері.
У ці дні доцільно збагатити раціон овочами та фруктами. Меню тільки виграє, якщо в ньому виявиться картопля, бобові, каші, супи пісного приготування, горіхи з медом, різноманітні напої у вигляді морсів і киселів. Доцільно зробити свій стіл скромним, приймаючи їжу тільки у вечірні години.
З днями Великого посту пов’язано багато звичаїв: