Різдвяний піст в 2019-2020 році

Різдвяний піст відноситься до тривалих постів, які беруть початок з давніх часів християнства. Заговини проходить в період пам’яті святого Пилипа, тому зимовий піст іноді називають Пилипівкою.

Він необхідний для таємничого оновлення та духовного усамітнення і допомагає підготуватися до святкування довгоочікуваного Різдва, щоб люди змогли очистити себе постом і чистим покаянням.

Коли буде Різдвяний піст в 2019-2020 роках

Провести заговини в молитвах набагато важливіше, ніж утриматися від їжі. У 40-денний піст важливо не сваритися з оточуючими і рідними. Не рекомендують святкувати знаменні події, а також не можна проводити обряд вінчання. Відмовитися варто і від пиття алкоголю.

В 2019-2020 році, Різдвяний піст випадає на період з 28 листопада  по 6 січня.

Найбільш сувора частина посту починається з 2 січня і до кінця посту потрібно дотримуватися сухоядіння через день і вживати гарячу їжу на воді. У Святвечір до появи першої зірки не можна нічим наповнювати шлунок, а вечерю варто почати з куті.

У церковні свята Різдвяного посту 2020 року допускається відхилення від суворих норм і вживання нежирної риби, масла, овочевих відварів. Під час посту варто насолоджуватися плодами землі, які повинні бути в радість віруючій людині.

Традиції багатоденного посту не варто порушувати всі 40 днів, тому якщо ви вирішили постити, то треба йти на це рішення з чистою душею.

Історія виникнення

Спочатку цей пост тривав всього тиждень, потім тривав до десяти днів. У 1166 р. на Соборі затвердили тримати піст 40 днів аж до свята Різдва. У статуті церкви для Різдвяного посту було визначено назву – Чотиридесятниця. По тривалості прирівнюється до Великого посту, але відрізняється меншою строгістю.

Слід відзначити, що Різдвяний піст в 2019-2020 році є завершальним і останнім, самим тривалим. На час посту варто гнати спокуси і дурні думки. До великого свята 7 січня варто підготуватись, не тільки відмовившись від жирної їжі, але і в думках. Сорокаденний піст – час для добрих справ, утримання від гріхів і молитви.

Календар харчування по днях посту

Трапеза на листопад 2019 року по днях:

  • середа –  їжа нетваринного походження;
  • четвер – можна включити рибні продукти і крупи, заправлені маслом;
  • п’ятниця – готувати супи, каші стоїть на овочевій основі.

Трапеза на грудень 2019 року по днях:

  • 1 і 2 грудня – дозволено готувати страви з додаванням олії;
  • 3 грудня – каші на воді, а супи на овочевому відварі;
  • 4 грудня – може бути риба і дозволяється приготування на пісному маслі;
  • 5 грудня – горіхи, овочі, супи на воді без масла;
  • 6 грудня – дозволена риба і морські продукти, а також їжа з олією;
  • 7 грудня – вітається трапеза на овочевому відварі;
  • 8 грудня – страви з овочів і грибів;
  • 9 грудня – можна включати в раціон додавання олії;
  • 10 грудня – супи на воді і каші на воді;
  • 11 грудня – рибні страви можна вживати з додаванням олії;
  • 12 грудня – страви на воді, овочі або відвари з них;
  • 13 грудня – дозволяється готувати страви з включенням масла;
  • 14 грудня – виключити зі страв масло;
  • 15 грудня – можна рибні продукти, різноманітні крупи, страви з овочів;
  • 16 грудня – овочі, гриби, каші, риба;
  • 17 грудня – страви, зварені без олії, і каші на воді;
  • 18 грудня – вживати можна гарячі страви, заправлені олією;
  • 19 грудня – у день Миколая допускається вживання нежирної риби, а також масла;
  • 20 грудня – продукти рибного походження вживати не можна, але їжа з включенням масла дозволена;
  • 21 грудня – страви на воді, горіхи, мед;
  • 22 грудня – крупи з додаванням олії та їжа з рибою;
  • 23 грудня – страва з овочів і каші на олії;
  • 24 грудня – овочеві відвари і страви на воді;
  • 25 грудня – можна додавати масло в їжу;
  • 26 грудня – овочі та овочеві відвари, круп’яні каші;
  • 27 грудня – їжа з олією схвалюється, але риба не допускається;
  • 28 грудня – овочеві відвари і страви на воді;
  • 29 грудня – крупи на маслі і рибні продукти;
  • 30 грудня – страви з овочевої основи та крупи на маслі;
  • 31 грудня – грибні, овочеві відвари виключно на воді.

Трапеза на січень 2020 року по днях:

  • з 1 січня по 5 січня – суворий період (дозволяється варити страви без включення рослинного масла);
  • 6 січня – вечеря збирається до сходження зірки (можна гарячі страви з вживанням келиха вина).

Як правильно харчуватися

Від чого варто утриматися – каже статут церкви. З раціону слід виключити:

  • яйця;
  • сир;
  • м’ясні продукти;
  • масло;
  • в деяких випадках і рибу.

У храмові свята належить приймати їжу без включення олії. Не варто порушувати суворість посту не тільки куштуванням забороненої їжі, але і винопиттям, веселощами. Чоловік повинен постити усвідомлено, так як без покаяння і молитви всі ці заходи перетворюються на звичайну дієту. Різдвяний піст 2019-2020 –  це очищення духовне і тілесне.

Пісна їжа під час Різдвяного посту

У дні, коли рекомендують дотримуватися сухоядіння, в їжі повинні переважати фрукти, хлібні продукти, овочі. Скоромні страви на столі повинні бути і під час святкування Нового року 2020, але це має бути усвідомлене рішення. Якщо родичі чи друзі не дотримуються посту, не варто їх засуджувати за це.

В якості дозволених продуктів можуть бути:

  • сухофрукти;
  • квашені помідори;
  • ягідне варення і джем;
  • компот;
  • ягідний кисіль;
  • пісні оладки і булочки;
  • свіжі фрукти;
  • запечена картопля;
  • каша в горщиках.

Рибні дні Різдяного посту

Суботні, а також недільні дні найбільш сприятливі для прийому риби. Харчуватися в Різдвяний піст в 2019-2020 році можна за старим чи за новим статутом, дотримуючись основних правил. Суворо варто виключити рибу в середу і п’ятницю. Згідно з правилами церкви головне – дотримуватися духовної лагідності і чистоту душевної.

Дивіться відео про те, як постити в Різдвяний піст:



Create Account



Log In Your Account